Linkovi

Kalomperović: Zabranom ulaska Filaretu, Crna Gora nije prekršila zakon


Crnogorski ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović rekao je danas da policija ponovnom zabranom ulaska vladici mileševskom Filaretu u Crnu Goru nije prekršila zakon, jer je poštovala sugestije Haškog tribunala.

Kalamperović je kazao da još nije dobio Filaretovo pismo u kome vladika mileševski traži da se odmah ukine, kako je naveo, nezakonita zabrana njegovog ulaska na teritoriju Crne Gore. On je poručio da će to pismo, čim ga dobije, biti proslijeđeno Upravi policije Crne Gore.

“Oni su nezavistan organ koji donosi odluke o zabrani ulaska u zemlju”, rekao je crnogorski ministar policije.

Kalamperović je podsjetio da je predsjednik Vlade Željko Šturanović, tokom premijerskog sata u Skupštini, “bio jasan da policija zabranom ulaska Filaretu u Crnu Goru nije prekršila zakon, jer je poštovala sugestije Haškog tribunala”.

Ministar unutrašnjih poslova nije želio da komentariše najavu episkopa mileševskog da će 28. avgusta ući u Crnu Goru, a ako bude spriječen da će stupiti u štrajk glađu na grančnom prijelazu Ranče.

Crnogorske vlasti su u dva navrata, 2. i 8. avgusta, onemogućile ulazak episkopa mileševskog, uz obrazloženje da se nalazi na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru zbog sumnje da su pomagali haškim beguncima.

Optuživši Kalamperovića za zabranu njegovog ulaska u Crnu Goru, Filaret je u pismu istakao da "novija istorija Evrope ne poznaje takav akt bezakonja, preduzet prema jednom crkvenom dostojanstveniku bilo koje evropske ili svjetske crkve" i najavio tužbu Međunarodnom sudu pravde u Strazburu.

Dio problema u vezi sa ulaskom Filareta na teritoriju Crne Gore nalazi se i u činjenici da se granice država Crne Gore i Srbije ne podudaraju sa crkvenim granicama, jer se nadležnost Mileševske eparhije, a time i vladike Filareta, proteže i na dio teritorije Crne Gore.

XS
SM
MD
LG