Linkovi

Anketa: Zbog čega Amerikanci sve više brinu o svojoj ekonomskoj situaciji?


Vrednost akcija na američkoj berzi raste, stopa nezaposlenosti je niža nego ikada, a sve više Amerikanaca poseduje nekretnine. Predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki je rekao Kongresu da očekuje uspon američke ekonomije.

Američka ekonomija neprekidno jača već 66 meseci, stvorivši 7 i po miliona novih radnih mesta, dok berza obara rekorde i omogućuje većem broju Amerikanaca nego ikada, da ostvari svoj san o poedovanju sopstvenog doma. Ipak, najnovije istraživanje javnog mnjenja koje su sproveli list «Ju Es Ej Tudej» i «Galup», pokazuje da 60 odsto Amerikanca smatra da je ekonomija bila u boljem stanju pre pet godina.

''Ako pogledate ekonomske pokazatelje, to jednostavno nije tačno. Ako pogledate otvaranje radnih mesta, porast ličnog dohotka, statistiku, nema sumnje da je prosečnom Amerikancu danas bolje nego pre pet godina'', kaže Dezmond Lakman iz Instituta «Enterprajz», dodajući da pozitivni nagoveštaji ukazuju da se američka srednja klasa ne smanjuje, ali je zabrinuta za sigurnost zaposlenja i beneficija, dok nova pravila globalne ekonomije menjaju način poslovanja.

''Danas imamo drugačiju ekonomiju nego što smo mogli da imamo pre 10,15 godina, jer ima mnogo tehnoloških promena, mnogo konkurencije iz inostranstva i, rekao bih, manje sigurnosti nego što smo mogli imati pre 10,15 godina'', kaže Lakman.

Rej Hederman iz konzervativne Fondacije «Heritidž», ističe da je američka srednja klasa sve bogatija.

''Broj porodica koje zaradjuju više od 75 hiljada dolara se udvostručio, broj porodica koje zaradjuju manje od 35 hiljada dolara se smanjio, jer su se te porodice pomerile naviše. Lični dohodak po porodici se dramatično povećao'', kaže Re Hederman.

Ali predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki je proteklih dana priznao da porast dohotka srednje klase nije toliki da bi se svrstao u visoke zarade. Generalni direktor neke od 500 najbogatijih američkih kompanija, 2005. je zaradjivao prosečno 262 puta više od prosečnog radnika. Re Hederman kaže da povećanje te razlike izmedju zarada ne nagriza životni standard srednje klase.

''Svi su na dobitku zbog ekonomskog napretka. Svima je bolje i ne treba da se takmičimo u tome koliko je nekome bolje. Ako svi dobiju parče kolača, svi su relativno srećni'', kaže Hederman.

Ali drugi stručnjaci se ne slažu sa tim. Elizabet Džejkobs iz Instituta «Brukings», kaže da srednja klasa ne dobija svoj deo ekonomskog kolača i da Amerikanci, uprkos rastu prihoda po domaćinstvu, rade više nego ikada da bi opstali. Hederman smatra da je za taj opstanak važno obrazovanje.

''Uz sve veću konkurenciju na tržištu, ne samo u Americi nego i širom sveta, obrazovanje je postalo ključ za ekonomsku pokretljivost. Američka ekonomija se promenila, od one zasnovane na proizvodnji, u ekonomiju znanja'', kaže Hederman.

Prelazak u globalnu ekonomiju može biti težak za neke Amerikance, ako izgube posao zbog prebacivanja radnog mesta u inostranstvo. Stručnjaci kažu da će sigurnost radnika u 21. veku biti pri vrhu dnevnog reda na predsedničkim i kongresnim izborima 2008.

XS
SM
MD
LG