Linkovi

Analitičari analiziraju rezultate odmeravanja snaga kandidata u Ajovi


Politički analitičari u Americi analiziraju rezultate prvog neformalnog odmeravanja snaga republikanskih predsedničkih kandidata u Ajovi. Republikanci u toj državi su održali svojevrsan donatorski skup na kome su sami donatori iskazali privrženost nekom od kandidata.

Učesnici skupa u Ajovi nisu formalno glasali, niti su odredli delegate za stranačku nacionalnu konvenciju. Oni su samo, uz plaćenu ulaznicu, mogli da daju neobavezujući glas za nekog od stranačkih pretendenata na najvišu državnu funkciju. Imena dvojice važnih takmaca - senatora Džona Mekejna iz Arizone i bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija, nisu bila na glasačkim listićima. Nije bilo ni bivšeg senatora iz Tenesija Freda Tompsona, koji se još zvanično nije kandidovao, ali dobro stoji u anketama javnog mnjenja.

U toj situaciji, bilo je lakše bivšeg guverneru Masečusetsa Mitu Romniju da ostvari neformalnu pobedu. Romni se u dosadašnjoj kampanji fokusirao upravo na države, poput Ajove, koje će prve birati predsedničkog kandidata. Osvojio je nešto više od 31 odsto glasova i svoju pobedu okarakterisao kao "veliki početak".

"Ispred mene je još dug put. Ne znaju me tako dobro u drugim krajevima Amerike, ali me hrabri i veseli to što u državama u kojima sam zaista proveo dosta vremena – u Nju Hempširu i Ajovi – stojim vrlo dobro."

Romni je bio gost TV programa Fox News. Kao drugoplasirani na neformalnom izjašnjavanju u Ajovi, izbio je bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi. Govoreći u programu TV mreže CBS, Face the Nation, Hakabi je – ne navodeći imena – kritikovao Romnijevu povezanost sa korporativnom Amerikom. Hakabi kaže da republikanci moraju da čuju i glas prosečnog stanovnika.

"Ja sam jedan od retkih republikanskih kandidata koji ima hrabrosti da govori o potrebi da se odvojimo od stereotipa Vol Stritovih republikanaca. Moramo zastupati interese i stavove svih."

Hakabi kaže da oni koji nisu učestvovali u neformalnom nadmetanju u Ajovi, nisu želeli da se sramote lošim rezultatom. On kaže da su znali da će njihov rezultat biti loš jer su republikanci u Ajovi poznati po svojim vrlo konzervativnim stavovima. Republikanski skupovi u Ajovi, na kojima će ta država dati podršku jednom od stranačkih kandidata, zakazani su za polovinu januara 2008. Konvencija na kojoj će se zvanično proglasiti kandidat republikanske stranke za predsednika SAD održaće se u septembru 2008. godine.

XS
SM
MD
LG