Linkovi

Savetnik američkog predsednika Džordža Buša, Karl Rouv podneo ostavku


Karl Rouv je čovek koji je ubedio Džordža Buša mlađeg da se 1993. godine kandiduje za guvernera države Teksas. On se smatra vodećim strategom uspešne Bušove kandidature za predsednika, 2000. godine i za njegov reizbor, 2004. Sada, posle sedam godina i gotovo osam meseci u Beloj kući, predsednik je objavio da Karl Rouv odlazi. Vest koja je šokirala zvanični Vašington objavljena je u trenutku dok se predsednik Buš spremao da ostatak avgusta provede u odmoru, na svom ranču, u Teksasu. Kao i obično, Rouv je bio kraj njega kada je predsednik objavio vest:

“Već dugo smo prijatelji i to ćemo nastaviti da budemo. Karla Rouva bih nazvao dragim prijateljem.“

Tokom čitavog mandata na položaju u Vašingtonu Karl Rouv je bio poznat kao predsednikov savetnik od najvećeg poverenja za političku strategiju i taktiku. Buš je govorio za njega da je ”genijalac,“ dok su ga kritičari nazvali ”Bušov mozak.“

Njegov mandat nije prošao bez kontroverzi. Mesecima je bio pod istragom u vezi sa slučajem otkrivanja identiteta jedne agentkinje Centralne obaveštajne agencije. U novije vreme, pozvan je da svedoči pred kongresnim odborima u vezi sa otpuštanjima devetoro federalnih tužilaca. Objavljujući da se vraća u Teksas Rouv nije pomenuo te kontroverze.

”Zahvalan sam što sam bio u mogućnosti da radim sa vanrednim ljudima i ženama koje ste doveli u ovu administraciju. I zahvalan sam što sam bio svedok istorije. To su mi bili najveće zadovoljstvo i čast u životu.“

Rouv je dodao da je od svoje supruge i sina tražio da izdrže mnogo štošta, tokom godina u kojima se bavio politikom i da je sada vreme da se usredsredi na njih. On je rekao da će mu nedostajati rad u Beloj kući, ali da će i dalje podržavati predsednika Buša i njegovu administraciju.

On je takođe rekao da je o odlasku razmišljao još pre godinu dana ali je posle izbora u novembru odlučio da još ostane u Bušovoj administraciji. Rov je odluku o odlasku doneo pošto je šef kabineta Bele kuće Džošua Bolten rekao da će svi koji ostanu do septembra biti u obavezi da ostanu do kraja Bušovog mandata koji ističe u januaru 2009. godine. Među savetnicima koji su nedavno napustili Buša je i Den Bartlet koji je otišao u julu pošto je prethodnih 13 godina proveo u užem krugu oko Buša.

"Vol strit žurnal" je preneo da Rov planira da se vrati u Teksas i da napiše knjigu o predsednikovanju Džordža Buša.

XS
SM
MD
LG