Linkovi

Ratko Marković nastavlja svedočenje, Vojislav Šešelj u sudnici


Nastavak svedočenja beogradskog profesora prava Ratka Markovića u odbranu bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića i rasprava o napretku u pripremama za suđenje Vojislavu Šešelju, obeležiće iduću nedelju u Haškom tribunalu.

Na suđenju Milutinoviću i petorici saoptuženih za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999, Marković će narednih dana, kao prvi svedok Milutinovićeve odbrane, biti unkrsno ispitivan od tužioca Toma Hanisa. U višednevnom glavnom iskazu, Marković je protekle sedmice tvrdio da je Milutinović kao predsednik Srbije u kritično vreme imao mala, "simbolična", ustavna ovlašćenja i da nije mogao da utiče na politiku vlada Srbije i SR Jugoslavije.

Za petak, 17. avgust, pred sudom u Hagu je zakazana statusna konferencija u postupku protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, optuženog za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. Pretprocesni sudija Žan-Klod Antoneti razmotriće sa Šešeljem, koji se brani sam, i tužiocima napredak u pripremama za početak suđenja. Šešelj se nedavno usprotivio predlogu sudije Antonetija da suđenje počne u novembru, rekavši da mu Tužilaštvo još nije dostavilo oko 400.000 stranica dokumenata na srpskom jeziku. Prema Šešelju, proces bi u najboljem slučaju mogao da počne u martu sledeće godine.

Na raspravi će biti reči i o nedavnoj odluci sudije Antonetija po kojoj Šešelj ima pravo da mu Tribunal nadoknadi neke od troškova odbrane, pod uslovom da dokaže da sam nema novca i da imenuje pomoćnika koji ispunjava uslove za rad pred sudom. U četvrtak, 16. avgusta, u Hagu će biti nastavljeno i suđenje šestorici političkih i vojnih lidera bosanskih Hrvata, koje predvodi Jadranko Prlić, optuženim za zločine nad Muslimanima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini 1993-94. godine.

XS
SM
MD
LG