Linkovi

Pregovaračka misija o Kosovu nije nemoguća ali je svakako komplikovana


Upitan da li tekuću pregovaračku misiju koja bi pod okriljem Međunarodne Kontakt grupe za Kosovo trebalo da zbliži suprotstavljene stavove Srba i Albanaca o statusu Kosova vidi kao nemoguću misiju, jedan od članova diplomatske trojke rekao je da nije reč o nemogućoj, ali da se svakako radi o komplikovanoj misiji.

Osam proteklih godina, od NATO intevencije, Kosovom upravljaju UN. Srbija nudi maksimalnu autonomiju južnoj pokrajini, dok 90 odsto kosovske populacije, etnički Albanci, ne prihvataju ništa drugo sem nezavisnosti. Kada je Marti Ahtisari zaključio da nema mogućnosti da će dve strane doći do kompromisa dobio je zadatak da sam predloži plan za status Kosova. Uslovna nezavisnost sa maksimalnom zaštitom manjinskih zajednica, koju je predložio, odbačena je od Srbije i potom od Rusije, koja je zapretila vetom u Savetu bezbednosti. SAD su nagovestile da će priznati deklarisanu nezavisnost Kosova, ali su naglasile značaj podrške Saveta bezbednosti.

Moskva insistira na dodatnim naporima da bi se našao konsenzus zainteresovanih strana. Diplomatska trojka Kontakt grupe ima oročen mandat – do 10. decembra. Ruski predstavnik, Aleksandar Bocan-Harčenko, kaže da je posao koji im je poveren vrlo zahtevan.

"Nemam iluzija. Vidite, ja razumem kako je komplikovana naša misija. Ali predanost svih koja nam je predočena tokom prve sesije u Prištini veoma je važna."

Kosovski lideri kažu da će nastaviti da insistiraju na nezavisnosti, ali su obećali da će nastojati da, uz posredovanje trojke, traže kompromis sa Srbijom. Američki diplomata Frenk Vizner rekao je da Kontakt grupa zainteresovanim stranama neće nuditi nove predloge statusa Kosova, ali će biti medijator. Diplomate najavljuju da će učiniti sve da se nađe rešenje.

Analitičari kažu da je uspeh ruske diplomatije koja je izdejstvovala nastavak pregovora, usledio ponajviše zahvaljujući nesuglasicama unutar EU, koja bi trebalo da ima suštinski važnu političku i bezbednosnu ulogu u kosovskoj budućnosti. Neke članice EU nisu jasno podržale Ahtisarijev plan, sugerišući da u slučaju propadanja pregovora neće priznati deklaraciju nezavisnosti Kosova.

Iljir Dugoli je na čelu navladinog Instituta za politička istraživanja na Kosovu. On kaže da nakon osmogodišnje vlasti UN, odlaganje odluke o statusu Kosova ima negativan uticaj na lokalne Albance.

"Vidite znake razočarenja, frustracije, neizvesnosti. Vidite i malo anksioznosti u vezi sa ishodom procesa i mogućnošću konsenzusa unutar EU u vezi sa ovim pitanjem."

Dugoli kaže da ga onespokojava ideja o podeli Kosova koja se, kao opcija, još pominje u određenim diplomatskim krugovima. Dugoli kaže da je ideja o podeli Kosova opasna.

"Opasna je zbog toga što bi Albanci odmah tržili nešto zauzvrat, recimo Preševsku dolinu. To bi moglo da utiče na Makedoniju ili na Republiku Srpsku. Tako da mislim da je to vrlo riskantno i opasno rešenje."

Diplomatska misija Trojke tek je počela. Obe strane su obećale da će sarađivati. I dok su retki oni koji očekuju uspeh misije, niko ne garantuje da do kompromisa neće doći tokom narednih nekoliko meseci.

XS
SM
MD
LG