Linkovi

Milorad Dodik: Bosna i Hercegovina ne može da bude unitarna država


Bosna i Hercegovina ne može da bude unitarna država, niti su na tom konceptu prihvatljivi razgovori o ustavnim promjenama, rekao je premijer Republike Srpske Milorad Dodik. On je reagovao na izjavu američkog ambasadora u BiH Daglasa Meklhenija da ta zemlja treba da bude unitarna država i da to treba da bude osnova za buduće pregovore o ustavnim promjenama.

Dodik je rekao da BiH može da bude uspješna samo ako je budu gradili domaći političari. Dodik, koji je i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, istakao je da

"Republika Srpska u budućnosti vidi BiH kao eventualnu federalnu zajednicu u kojoj će Republika Srpska biti federalna jedinica".

"Ako to ne bude prihvatljivo, imamo i druge ponude poput konfederalne BiH, ali i dalje u tom smislu", rekao je Dodik, ne precizirajući krajnje rješenje.

On je odbacio mogućnost da BiH bude unitarna zemlja i da to treba da bude osnova za početak razgovora o ustavnim promjenama.

"Tu prestaju svi razgovori, jer nema šanse da se razgovara na tu temu", rekao je Dodik i dodao da u BiH ne može biti nijednog održivog rješenja ako nije rezultat kreacije i kompromisa domaćih političkih snaga.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da je pravosuđe u Bosni i Hercegovini neefikasno kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina nad Srbima. On je rekao da to potvrđuje "dosadašnji rad Tužilaštva BiH po krivičnoj prijavi protiv generala Atifa Dudakovića". Dodik je istakao da je razočaran zbog činjenice da Tužilaštvo BiH još nije prikupilo dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv ratnog komandanta Ptog korpusa nekadašnje Armije BiH u vezi sa počinjenim zločinima nad Srbima.

"Očekivali smo da će pravosudne institucije BiH biti efikasnije u procesuiranju ratnih zločina. Očigledno je da od te efikasnosti nema ništa kada je riječ o zločinima nad Srbima", naveo je Milorad Dodik.

Bivši predsednik Republike Srpske Dragan Čavić i Milorad Dodik su 10. avgusta 2006. godine podnijeli Tužilaštvu BiH dvije krivične prijave, jednu protiv generala Dudakovića za zločine koje su pripadnici Petog korpusa počinili nad srpskim vojnicima i civilima u akciji "Oluja" i zauzimanje zapadnokrajiških opština 1995.godine.

Druga krivična prijava je podnijeta protiv N.N. lica odgovornih za zločine koje su počinili pripadnici jedinica "Hamze" i "Crne mambe".

XS
SM
MD
LG