Linkovi

Službe za popis: Belci manjina u mnogim američkim gradovima


Prema najnovijem izveštaju američke Službe za popis stanovništva, belici čine sada manjinu u deset američkih okruga. Stručnjaci ukazuju da ta rastuća rasna i etnička raznolikost populacije nadoknadjuje smanjenje stanovništva u nekim ruralnim oblastima ali i da stvara nove društvene zategnutosti u nekim zajednicama.

Populacija SAD je sve raznovrsnija zahvaljujući postojanom prilivu doseljenika i višoj stopi nataliteta medju crnicima i hispancima. Prošle godine je broj pripadnika manjinskih grupa premašio 100 miliona i oni sada čine jednu trećinu američke populacije. Hispanska zajednica je zabeležila u razdoblju od 2000. do 2006. najbrži rast u prigradskim i gradskim područjima na jugu zemlje. Medjutim, kako ukazuje Mark Mater iz vašingtonskog Ureda za sastav populacije, manjina sve više ima i u ruralnim oblastima.

“Manjinske zajednice se šire po čitavoj zemlji. Ranije su hispanci, mahom doseljenici, bili koncentrisani u velikim gradovioma kao što su Los Andjeles, Čikago, Majami ili Njujork. Medjutim, poslednjih pet do deset godina sve više njih se seli u prigradska područja ili čak ruralne oblasti.”

Mater dodaje da je u nizu ruralnih oblasti i manjima gradovima zabeležen gubitak radnih mesta u industrijskoj proizvodnji i rudarstvu dok je većina novih radnih mesta u domenu komercijalne poljoprivrede, prerade mesa i u drugim sektorima slabo plaćena i samim tim najprivlačnija za nove deseljenike. Stoga su, kaže on, hispanci doprineli da se nadoknadi odliv populacije u nekim zajednicama. Ali, demografske promene stvaraju i tenzije i neprijateljski stav starosedelaca prema ”dodjošima“.

“Kad god se novi doseljenici pojave u zajednicima koje su bile jednoobrazne, to može da izazove sukob kultura. Mnogi starosedeoci se na počektu ne osećaju komotno sa sugradjanima koji govore drugačiji jezik i drugačije izgledaju.”

Stručnjaci se medjutim slažu da je rasna i etnička raznolikost populacije već sastavni deo američkog života i da se to neće menjati. Služba za popis stanovništva predvidja da će do 2050. manjine činiti 50% stanovništva SAD i tako početi da prerastaju u - većinu.

XS
SM
MD
LG