Linkovi

Predsednik Buš zapretio da će Iran platiti cenu ukoliko nastavi sa nekonstruktivnom ulogom u Iraku


Američki predsednik Džordž Buš zapretio je da će Iran platiti cenu, kako je rekao, ako i dalje bude dostavljao iračkim milicijama oružje koje se koristi u napadima na američke trupe u Iraku. Predsednik Buš to rekao u trenutku kad je irački premijer Nuri Al Maliki okončao dvodnevnu posetu Teheranu.

Predsednik Buš je rekao kako pretpostavlja da premijer Maliki pokušava da navede Iran da igra konstruktivniju ulogu u Iraku. Medjutim, američki predsednik preti da će iranski lideri platiti cenu ako ne budu igrali konstruktivno.

"Jedan od osnovnih razloga što sam zatražio od ambasadora Krokera da se sastane sa Irancima u Iraku bio je da im se pošalje poruka da će biti posledica za one koji u Irak unose improvizovane eksplozivne naprave i protivoklopnu municiju koja ubija Amerikance u Iraku", rekao je predsednik Buš.

Iran demantuje stalne američke tvrdnje da obučava šiitske pobunjenike u Iraku i snabdeva ih protivtenkovskom municijom, koja se koristi protiv američkih snaga. Iranska državna novinska agencija je saopštila da je predsednik Mahmud Ahmadinedžad premijeru Malikiju rekao da njihove zemlje dele odgovornost za uspostavljanje mira i bezbednosti u regionu. U istom izveštaju je rečeno da je Maliki rekao iranskom lideru kako ceni "pozitivnu i konstruktivnu" ulogu Irana u pomoći iračkoj vladi da poboljša bezbednosnu situaciju. Odgovarajući na pitanje o tom izveštaju na konferenciji za novinare u Beloj kući, predsednik Buš je rekao kako je uveren da irački premijer razume da Iran destabilizuje Irak slanjem oružja u tu zemlju.

"Ako je signal da je Iran konstruktivan, moraću iskreno da porazgovaram sa svojim prijateljem premijerom Malikijem, jer ne verujem da su oni konstruktivni. Mislim da ni Maliki u dubini srca ne veruje da je Teheran konstruktivan", istakao je Buš.

Predsednik Buš kaže da bi Amerikanci trebalo da budu zabrinuti zbog iranskog programa obogaćivanja uranijuma, za koji on veruje da ima za cilj stvaranje nuklearnog arsenala. Iran, medjutim tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski.

"Moramo da budemo veoma zabrinuti zbog Irana, koji ima destabilizujući uticaj. Politika vlade u Teheranu je očigledno veoma zabrinjavajuća i zbog činjenice da je Ahmadinedžad saopštio da je uništenje Izraela deo njihove inostrane politike. To je očigledno nešto sa čim se ne možemo pomiriti", naglasio je Buš.

On je apelovao na premijera Malikija da nastavi rad na političkom pomirenju u Iraku. Iranski potpredsednik, Parviz Davudi, rekao je premijeru Malikiju da mir i bezbednost u Iraku zavise od povlačenja, kako se izrazio, "okupacionih snaga". U Iraku je trenutno stacionirano više od 160 hiljada američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG