Linkovi

Kompjuterski centri za obradu podataka troše sve više energije


Američka Agencija za zaštitu prirode podnela je Kongresu izveštaj u kome se kaže da kompjuterski centri za obradu podataka i takozvani serveri troše sve više energije.

Kada u nekom takvom centru postoje na desetine ili stotine kompjutera, količina toplote koju oni odaju je velika. Prema pomenutom izveštaju, procenjuje se da su data centri i serveri u Sjedinjenim Državama 2006. godine potrošili 61 milijardu kilovatčasova struje, odnosno jedan i po procenat ukupne potrošnje. Vrednost te energije procenjuje se na 4 i po milijarde dolara. Ako se taj trend nastavi, kaže se u izveštaju, 2011. godine centri za obradu podataka trošiće 100 milijardi kilovatčasova energije, što znači da će zbog toga biti potrebno izgraditi još deset električnih centrala. Agencija za zaštitu prirode preporučuje tri načina za smanjenje potrošnje struje - poboljšanje sadašnjeg sistema, bolju praksu nabavke novih sistema ili pak oslanjanje na vrhunsku tehnologiju.

Poboljšanje obuhvata isključivanje servera koji se trenutno ne koriste, primenu takozvanog ”spavajućeg moda,“ i poboljšanje protoka vazduha kroz prostorije sa serverima. Bolja praksa obuhvata kupovinu energetski efikasnijih servera, efikasnijih sistema napajanja i štedljivih sistema za hlađenje. I najzad, vrhunska tehnologija predviđa agresivnu konsolidaciju servera, savremene sisteme za selektivno napajanje i hlađenje tečnim rashlađivačem. Agencija kaže da bi primenom ovih mera godišnje moglo da se uštedi do 35 milijardi kilovatčasova električne energije.

XS
SM
MD
LG