Linkovi

Pariski klub: Rusija otpisala Avganistanu 90 odsto duga


Rusija je otpisala 90 odsto duga Avganistanu, koji je ta zemlja imala prema bivšem Sovjetskom Savezu uglavnom za isporuku naoružanja. Ukupan iznos duga procenjen je na 11,13 milijardi dolara, a najavljeno je da bi i ostatak duga, koji je sada restrukturisan na 23 godine, mogao da bude otpisan. Sporazum postignut u okviru Pariskog kluba kreditora u Moskvi su potpisali ministri finansija dve zemlje Aleksej Kudrin i Anvarul Ha Ahadi.

Prema najavi ministra Kudrina, ostatak duga mogao bi biti otpisan pošto Avganistan uspešno realizuje niz reformskih projekata po programima Međunarodnog monetarnog fonda za podršku siromašnim zemljama. Uslovi za gašenje duga usaglašeni su prilikom posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Kabulu, 23. februara ove godine. Ministar Lavrov je posle susreta sa avganistanskim zvaničnicima izrazio uverenje da će gašenje duga doprineti razvoju bilateralne saradnje i povećanju ruskih investicija u avganistansku privredu.

Rusija je daleko najveći poverilac Avganistana, uglavnom zbog prodaje oružja tokom sovjetske ere, tako da se procenjuje kako je otpis duga veoma važan za osiromašenu i ratom opustošenu zemlju na jugu Azije. Sovjetski Savez je 1979. počeo vojnu intervenciju u Avganistanu kako bi podržao pro-komunistički režim u toj zemlji protiv kojeg su se borili mudžahedini. Poslednje sovjetske trupe su se povukle iz Avganistana 1989, ali je u toj zemlji nastavljen sukob zavađenih frakcija koji manjim intenzitetom traje do danas.

XS
SM
MD
LG