Linkovi

Američke imigracione vlasti pojačale deportaciju ilegalnih imigranata


Vlasti u Sjedinjenim Državama pojačavaju nastojanja da ilegalne imigrante vrate u svoje domovine. Zbog programa nazvanog "Operacija vratiti pošaljiocu" 2007 bi mogla da bude rekordna godina za deportacije.

Kritičari kažu da Vlada odstupa od politike da goni samo one ilegalne imigrante sa kriminalnom prošlošću, već hapsi sve one koji nemaju važeća dokumenta, dok imigracione vlasti ističu da jednostavno sprovode zakon.

Sendi Dumet odazi u Meksiko kako bi bila sa svojim mužem koji je nedavno deportovan. Ona je pre 11 godina emigrirala iz Ekvadora i nedavno postala američki državljanin.

"Teško je shvatiti kako me zemlja koja mi je otvorila vrata sada izbacuje, jer na neki način moram da odem, iako ne želim. Ako ostanem, deca će mi rasti bez oca, a to takođe ne želim", kaže Sendi Dumet.

Sendi i njen muž živeli su zajedno na Floridi osam godina, od toga šest u braku. Par ima troje male dece, koja su američki državljani, i imao je uspešan biznis. Međutim, otac meksikanac, koji je pre deset godina ilegalno došao u SAD tri puta je deportovan i sada mu je zabranjen povratak. Sendi moli vlasti da joj dozvole da njena porodica živi zajedno u Americi.

"Vratite mog muža, jer ovde smo imali dobar život. Ništa nismo tražili od vlade, bili smo dobri građani, moj muž je bio pošten građanin", kaže ona.

Borci za prava imigranata kažu da ovakvi slučajevi pokazuju da nastojanja da se deportuje što više ilegalnih imigranata – uništavaju živote. Deniz Dijas radi za grupu Poslovi uz pravdu i kaže da su se agenti nekad fokusirali na pronalaženje ilegalnih imigranata koji su činili nezakonite radnje, a da su im sada nepravdeno na meti svi oni koji nemaju dokumenta.

"Oni nisu pretnja za društvo ili bezbednost Amerikanaca. Stoga, vlada je otišla korak dalje i čini se u ovom trenutku da krše građanska i što je još važnije ljudska prava ovih ljudi", ističe Deniz Dijas.

Američka agencija za imigraciju i carinu poznatija po skraćenici ICE poslala je saopštenje Glasu Amerike u kome tvrdi da deportuje samo pojedince koji nemaju pravni status u SAD i one čiju deportaciju je naredio sudija.

U ICE-u naglašavaju da samo sprovode zakone što je moguće brže i sa što više dostojanstva, a u potpunosti odbacuju tvrdnje da je došlo do promene u politici prema deportaciji ilegalnih imigranata bez obzira na njihovu kriminalnu prošlost. Povećanje broja deportacija pozdravlja Majk Džarbek, rukovodilac Projekta Minuteman na Floridi, grupe aktivista koja se protivi ilegalnoj imigraciji.

"Želim sve da ih vidim uhapšene, identifikovane i poslate kući", kaže on.

Statistički podaci američke vlade pokazuju da od oko 150 hiljada deportovanih ilegalnih imigranata između oktobra 2006 i juna 2007, njih 90 hiljada nema kriminalni dosije. Ipak, Majk Darbek naglašava:

"Amerika je zemlja zakona i ako ga mi ne budemo sprovodili, šta smo dobili? Imamo dvostruke standarde. Imamo veliku grupu ljudi koju smo stavili iznad zakona i za koju zakon ne važi. To je nepoštovanje Ustava, naš Ustav to ne dozvoljava".

Američka agencija za imigraciju kaže da ne deportuje ljude svojevoljno i da traži pojedince na osnovu specifičnih informacija. To je međutim, mala uteha za Sendi Dumet, koja kaže da ostati sa mužem u Meksiku, ali da će redovno dolaziti u SAD, jer jedno od njene dece ima problem sa srcem. Kako kaže, nada se da će jednog dana njena cela porodica moći ponovo da živi zajedno u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG