Linkovi

Vilijams: Volja naroda u Crnoj Gori najdemokratskiji put da se ustav potvrdi


Činjenica je da više od godinu po prijemu Crne Gore u Ujedinjene nacije, država još nije dobila novi ustav, i da političke strukture u parlamentu nisu uspjele da se dogovore o sadržini najvišeg pravnog akta. Stručnjak za ustavno i međunarodno pravo, profesor na Američkom univerzitetu u Vašingtonu, Pol Vilijams, za naš program kaže kako smatra da je – bez obzira na stav parlamenta - volja naroda ipak najdemokratskiji put da se ustav potvrdi.

Vilijams: Mislim da bi, bez obzira na to da li će crnogorski parlament uspjeti da dođe prevaziđe zastoj i usvoji ustav čak i jednoglasno – trebalo bi organizovati referendum. Ništa nije važnije u novoj demokratiji od izražavanje volje naroda. Refendumom i voljom naroda Crna Gora je dobila nezavisnost i krenula u proevropski i prozapadni demokratski proces. Smatram da bi bilo izuzetno korisno ako bi se taj demokratski momentum nadgradio ustavnim referendumom.

Glas Amerike: Da li bi se identitetska pitanja, oko kojih se spore crnogorski ustavotvorci, mogla prevazići njihovim izmiještanjem iz najvišeg pravnog akta?

Vilijams: Smatram da bi se – u konkretnom slučaju – imajući u vidu perspektivu multietničke budućnosti, mogla iskoristiti i neka savremena evropska iskustva. Takođe mislim da bi ustavopisci, uslovno rečeno očevi i majke države, trebalo da dođu do određenog konsenzusa po pitanju simbola i nacionalnog identiteta. To pitanje ne mora biti definisano kroz oponiranje bilo kom identitetu. Iako se nameće pitanje da li bi crnogorski lideri u ovom trenutku trebalo da se, u smislu očuvanja državnog i nacionalnog indentiteta, fokusiraju na distanciranje od Srbije – mislim da ova generacija ne bi trebalo da se fokusira na distanciranje od drugih, već na to šta svaka od država danas predstavlja – a to je multietničko i multikulturno drušvo. Trebalo bi uzeti u obzir i ugraditi neke od elemenata prošlosti, ali bi se trebalo okrenuti budućnosti. Možda bi se mogli iskoristiti neki evropski simboli kako bi se lakše prevazišli sporovi oko identitetskih pitanja. To bi moguće bio produktivan način da se, kaže profesor Vilijams, Crna Gora dodatno pokrene naprijed.

XS
SM
MD
LG