Linkovi

Koštunica: Novi pregovori o statusu otvaraju mogućnost kompromisa


Zvaničnici vlasti u Beogradu tvrde da Srbija spremno dočekuje najavljenu posredničku trojku za pregovore o budućem statusu Kosova. Premijer Vojislav Koštunica ocenio je da ti novi pregovori otvaraju mogućnost da se dođe do kompromisnog rešenja koje će zadovoljiti i suštinske interese Srbije i suštinske interese albanske nacionalne manjine u Pokrajini. I u novim pregovorima Srbija i Rusija će zastupati zajedničku principijelnu politiku zasnovanu na poštovanju osnovnih načela međuarodnog prava, izjavio je Koštunica.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da pregovarački tim Beograda za razgovore o budućem statusu Kosova može da bude formiran tek posle prvog razgovora državnog vrha sa trojkom Kontakt grupe i pošto se utvrdi format i sadržina novih pregovora.

A državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Dušan Proroković kaže da nema razloga za nervozu pred dolazak pregovaračke trojke ali da je za Srbiju bitno da pregovori Beograda i Prištine budu direktni i bez unapred predviđenog rešenja. Beograd neće pregovarati o nezavisnosti Kosova, rekao je Proroković i zatim dodao da će Kosovo ostati u sastavu Srbije, a Beograd svoju pregovaračku poziciju temelji na međunarodnom pravu i nikom ne preti nasiljem i zato je pozicija Srbije mnogo komotnija od pozicije kosovskih Albanaca.

Prištinski dnevnik na albanskom "Zeri" piše da se članice Kontakt grupe svakodnevno telefonom čuju oko modaliteta nastavka pregovora pre razmatranja stavova zvaničnog Beograda i Prištine. Dnevnik navodi i da Išinger radi na kompletiranju tima savetnika među kojima će biti i saradnici sa Kosova. Išinger se, piše list, prošle nedelje sastao sa šefom diplomatije Francuske Bernarom Kušnerom, a odmah po imenovanju je razgovarao i sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom.

Portparol Pregovaračke ekipe Kosova Skender Hiseni, smatra da kosovska strana ima platformu za razgovore sa trojkom, a reč je o istoj platformi koja je krajem 2005. godine predata međunarodnom posredniku Martiju Ahtisariju. Hiseni je dodao da postoje tri glavne tačke na kojima će se zasnivati platforma - "nema pregovora o nezavisnosti Kosova, granice Kosova su nepromenljive i Ahtisarijev paket ne može se promeniti".

XS
SM
MD
LG