Linkovi

Čarls Kapčan: Nerešeni status Kosova stvara brojne ekonomske probleme


Savet bezbednosti UN odložio je glasanje rezoluciji o nezavisnosti Kosova zbog ruske pretnje vetom. Posledice odlaganja odluke statusa Kosova, po oceni nekih analitičara mogle bi izazvati nestabilnost na Balkanu. Mnogi eksperti smatraju da je nejasan status Kosova stvorio brojne nepremostive probleme.

Čarls Kapčan, saradnik Saveta za spoljnu politiku u Vašingtonu, kaže da je ugrožena obnova jedne od najsiromašnijih evropskih oblasti u kojoj skoro polovina od 2 miliona kosovskih Albanaca živi u siromaštvu.

"Kosovo nije nova država ili teritorija koja cveta. Delovi teritorije uopšte nisu pod kontrolom vlade. Mnogo je kriminala, mnogo šverca oružje i droge. To je delom zahvaljujući činjenici da se region nalazi u neizvesnosti. Kosovo nema formalan politički status, te stoga nema pristup nekim ključnim međunarodnim institucijama koje bi kreditirale nove elektrane, nova radna mesta i razvoj industrije. Politička situacija stvara socijalni i ekonomski stres, što situaciju samo čini nestabilnijom."

Kapčan kaže da bi dalje odlaganje rešenja statusa Kosova moglo, zbog nestrpljenja albanske zajednice, dovesti do nasilja.

Poslednjih nedelja, SAD i EU su pokušale da nametnu rešenje kroz Savet bezbjednosti. Međutim ta nastojanja su premeštena u nadležnost Kontakt grupe, pošto je Rusija izrazila neslaganje sa planom nadgledane nezavisnosti.

Stiven Sabo iz Nemačkog Maršaloviog Fonda u SAD smatra da će Beograd morati da se suoči sa novom realnošću.

"Problem sa Srbijom, trenutno, je to što će izgubiti dobar deo teritorije i što će morati da nauči da živi s tim. Moraće da shvate da je taj gubitak usledio zahvaljujući bezobzirnoj politici genocidnog tipa i da će sa tim morati da se suoče. Međutim, mislim da SAD vide da će Srbija eventualno morati sa tim da se pomiri, jer nema budućnost izvan EU i NATO-a."

Čarls Kapčan je, međutim, skeptičan kada govori o produktivnosti predstojećih razgovora. Kaže da je Kosovo uvek bilo u srži srpskog nacionalnog identiteta, kao kolevka srpske srednjevekovne države.

"Ovo pitanje je delom srpska istorija, srpska psihologija i teško je bilo kom srpskom političaru da ustane i kaže, 'Pustimo Kosovo, ne treba nam ionako.' Ta se teritorija doživljava kolevkom srpske civilizacije i kućom Srpske Pravoslavne Crkve. U tom smislu, ima enorman istorijski značaj. Za mene je prosto neverovatno da će Beograd ikada pristati na gubitak Kosova."

Albanci teritoriji pridaju jednaku istorijsku važnost. Njihovi koreni u regionu datiraju još od pre Rimljana. Istoričar Nikolas Pano sa Univerziteta zapadnog Ilinoja kaže da su kroz ceo XX vek Albanci bili na strani gubitnika u nastojanjima da preuzmu od Srba kontrolu nad Kosovom. On kaže da Albanci osećaju da su Srbi nad njima sprovodili represiju i da veruju da je nezavisnost Kosova ovoga puta moguća.

"SAD i EU su doprinele velikim očekivanjima kosovskih Albanaca da je nezavisnost dostižna. I ako se to, iz bilo kog razloga, ne desi u najbližoj budućnosti, moglo bi da dođe do velikog razočarenja i gubitka uticaja SAD i EU na Kosovu. Tako da se radi o vrlo kritičnom pitanju."

Pano dodaje da je u pitanju stabilnost celog regiona, a Stiven Sabo je saglasan sa tim stavom. On kaže da Kosovo, sa potencijalno antagonizovanim većinskim muslimanima, može da bude i još veća briga za EU i SAD.

"Veći problem od svega je to što je to region blizu Austrije, Nemačke, i Mađarske – blizu većeg broja država Unije. Nestabilnost na Kosovu vodila bi definitivno problemima sa imigracijom ili migracijom, ekonomskim problemima. A u najgorem slučaju mogli bi da imamo islamsku državu koja bi postala otpadnička zemlja na periferiji Evrope."

Neki eksperti strahuju da bi nezavisnost Kosova mogla da postavi presedan za druge separatističke grupe da traže nezavisnost. Drugi pak tvrde da bi rešenje statusa Kosova stavilo tačku na raspad Jugoslavije i početak integracije tih teritorija u EU.

XS
SM
MD
LG