Linkovi

Kakva je budućnost istraživanja na bazičnim ćelijama u Sjedinjenim Državama


Prošlo je skoro deset godina otkako su naučnici na Univerzitetu u Viskonsinu prvi put izolovali bazične ćelije iz ljudskih embriona i uspeli da ih očuvaju u laboratoriji. Njihovo otkriće probudilo je nade da bi te ćelije možda mogle da dovedu do tretmana za veliki broj neizlečivih oboljenja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest i rak, kao i povrede kičmene moždine.

Godinama su Amerikanci imali vodeću ulogu u razvoju nauke o bazičnim ćelijama. Sada su druge zemlje pokrenule svoja istraživanja i počele da privlače i neke naučnike iz Sjedinjenih Država. Dvojica naučnika sa univerziteta Stenford u Kaliforniji navode da, tokom poslednjih godina opada broj članaka o istraživanjima na bazičnim ćelijama objavljenih u Sjedinjenim Državama. Šon Tipton iz Koalicije za unapredjenje medicinskih istraživanja u Vašingtonu kaže da laboratorije plaćaju cenu protivljenja Bele Kuće.

«Želimo da naučne odluke donose naučnici, a ne političari».

Kalifornija i Nju Džerzi su medju državama koje dozvoljavaju istraživanja na bazičnim ćelijama. 2004. inicijativa glasača dovela je do formiranja Kalifornijskog instituta za regenerativnu medicinu, koji ima najveći fond na svetu za istraživanje na bazičnim ćelijama. 2005. guverner Kalifornije Arnold Švarceneger odobrio je državno finansiranje istraživanja.

“Veoma sam zainteresovan za istraživanje i podržavam to u potpunosti.»

U toku su istraživanja na bazičnim ćelijama uzetim od odraslih ljudi, od amniotičke tečnosti kod trudnica, kao i iz tkiva miševa. Medjutim, doktor Arnold Krigstajn, sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku, veruje da su bazične ćelije iz embriona najbolji izvor.

«Istina je da ni jedna od ovih alternativa nema potencijal kao embrionalne bazične ćelije da stvori različite vrste, ćelije srca, ćelije mišića, nervne ćelije i tako dalje,» (kaže on).

Protivnici korišćenja ljudskih embriona u istraživanjima bazičnih ćelija imali su snažnu podršku predsednika Buša tokom njegova oba mandata. Ipak, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca želi povećanje finansiranja po tom pitanju. Neki naučnici koji rade na tom polju, nadaju se da će se američka istraživanja ponovo pokrenuti posle predsedničkih izbora 2008. godine.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG