Linkovi

Jučna Koreja: Avganistanska i američka vlada da ulože napore u oslobađanju talaca


Južnokorejske vlasti ponovile su danas da nisu u mogućnosti da ispune zahteve talibana u Avganistanu koji traže oslobađanje zatvorenika u Kabulu u zamenu za 21 zatočenog Južnokorejca.

"Južnokorejska vlada nije u mogućnosti da pruži direktan odgovor na zahteve talibana koji u zamenu za oslobađanje talaca traže da se iz zatvora puste njihove pristalice", rekao je portparol južnokorejsko predsednika Čeon Ho-seon.

On je kazao da su i dalje u toku pregovori južnokorejskih izaslanika i predstavnika talibana. "Mi međutim, preko direktnih kontakata pokušavamo da uverimo predstavnike talibana da su naše mogućnosti u pogledu ispunjavanja zahteva ograničene", dodao je on.

Seul se nada da će najavljeni američko-avganistanski samit doprineti naporima za oslobađanje talaca.

"Avganistanska i američka vlada su u određenom smislu svaka umešane u taj problem. Očekujemo da će dvojica lidera tokom razgovora iskazati neophodno razumevanje za našu poziciju", rekao je Ho-seon.

Kako je ranije najavljeno, avganistanski predsednik Hamid Karzaji razgovaraće ovog vikenda sa američkim predsednikom Džordžom Bušom, a na dnevnom redu će se sigurno naći i kriza južnokorejskih talaca.

Talibani su 19. jula oteli 23 južnokorejska državljana, uglavnom žena, koji su putovali autobusom na relaciji Kabul-Kandahar, jednoj od najopasnijih u toj zemlji. Talibani su u međuvremenu, ubili dva taoca.

XS
SM
MD
LG