Linkovi

Santa Fe u Novom Meksiku dom za preko 200 umetničkih galerija


Santa Fe u Novom Meksiku je dom za preko 200 umetničkih galerija i popularna je destinacija za ozbiljne kolekcionare. Tokom proteklih godina, kolekcionari rukotvorina se u julu okupljaju u Santa Feu na godišnjoj Medjunarodnoj tržnici narodne radinosti.

Korpe iz Južno afričke republike i Paname, keramika iz Poljske i Avganistana, tekstil iz Indije i Kine kao i druge rukotvorine iz zemalja širom sveta privukli su preko 17 hiljada kupaca na Medjunarodnu tržnicu narodne radinosti. Za samo četiri godine, ta tržnica je stekla reputaciju ne samo medju kupcima već i medju brojnim umetnicima i prodavcima. Ove godine umetnici iz preko 40 zemalja izložili su svoje radove.

”Kad spomenete Santa Fe festival narodne radinosti, svi znaju za njega.”

Rangina Hamidi došla je da prodaje vez žena iz Kandahara u Avganistanu.

”Rukotvorine žena iz Kandahara su nepoznate svetu. One nikada nije privukla pažnju sveta umetnosti. Zbilja želim da to izložim i zaradim novac za njih kako bi mogle da poboljšaju kvalitet svog života.“

Matapelo Ngaka zna iz iskustva da Tržnica narodne radinosti u Santa Feu ima tu moć. Ona dolazi iz Južno afričke republike već treću godinu za redom i prodaje životinje od perlica koje ona i drugi umetnici prave.

”Za neke od nas to je veoma važno, jer novcem stečenim od prodaje u Santa Feu poboljšavamo život,“ kaže Ngaka.

Ova tržnica je takodje pomogla u poboljšanju kvaliteta života domorodačkih pletilja čipke iz Brazila, čije je radove izložila Ilma Pai:

”Da nema narodne radinosti ova tržnica danas ne bi postojala.“

Žene koje prave te bluze su pre izlaganja na ovoj tržnici zaradjivale tri do devet dolara mesečno. Ona kaže:

”Ako bi svaka porodica imala bar jednu pletilju čipki i prodavala jednu bluzu za 280 dolara, ta porodica bi bila u stanju da zaradjuje sto dolara mesečno.“

Prodaja na Medjunarodnoj tržnici narodne radinosti ove godine je iznosila više od milion dolara i 93 odsto zarade ide umetnicima i njihovim organizacijama:

”Često je njihova ovdašnja zarada za jedan vikend ekvivalent onog što zarade čitave godine u svojim zemljama.“

Džojs Ajs je direktorka muzeja Medjunarodne folk umetnosti u Santa Feu, koji je sponzor ove tržnice. Glavni cilj je da se umetnicima i njihovim zajednicama obezbedi ekonomska održivost, ali ona kaže da postoji još jedan aspekt te tržnice koji je isto toliko važan.

”Mislim da je važno da vidimo tu tržnicu ne samo kao mesto za kupovinu. Ona na više načina predstavlja minijaturne Ujedinjene nacije gde ljudi mogu da se okupe i shvate koliko imaju zajedničkog,“ kaže Džojs Ajs.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG