Linkovi

CERN privodi kraju izgradnju najveće na svetu laboratorije za fiziku čestica


Na granici Švajcarske i Francuske graditelji Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN privode kraju izgradnju najveće na svetu laboratorije za fiziku čestica. Njen najvažniji deo, ogromni ubrzivač čestica, pomoći će naučnicima da razotkriju nove tajne o nastanku svemira.

Krajnji cilj projekta je otkriće porekla materije stvaranjem uslova kakvi su vladali neposredno posle Velikog praska. CERN sačinjava dvadeset zemalja i međunarodnih organizacija. U aprilu, grupa naučnika i novinara prisustvovala je ugradnji poslednjeg od 1700 ogromnih magneta u veliki ubrzivač čestica. Generalni direktor CERN-a je Robert Ajmar:

”To je ogroman i vrlo komplikovan poduhvat, jer je tunel uzan pa prilikom spuštanja magneta niko ne može da bude u njemu.“

Ubrzivač čestica je 27 kilometara dug tunel, sto metara ispod zemlje. Džejms Džajls je predstavnik CERN-a:

”Ovo je mašina za otkrića. Sagrađena je za to, pa će nam pomoći da saznamo mnoge tajne svemira.“

Ako sve bude po planu, iduće godine počeće eksperimenti sa sudaranjem subatomskih čestica pri brzini bliskoj brzini svetlosti.

”Najuzbudljivije je to što znamo mnogo o veoma malom segmentu svemira. Znamo o zvezdama, galaksijama, o materiji od koje se sastojimo, ali kosmologija nas uči da je to samo 4 odsto ukupne materije svemira. Ova mašina mogla bi da nam pomogne u razumevanju ostalih 96 odsto.“

U podzemnu laboratoriju ugrađeno je više od 35 hiljada tona materijala. Johan Dote je jedan od inženjera:

”Na magnetima sam radio dve godine. Kao i drugde povremeno je bilo konflikata, ali timski rad je bio sjajan.“

U CERN-u radi gotovo osam hiljada naučnika i inženjera sa 500 univerziteta iz 80 zemalja, što tu organizaciju čini daleko najvećom laboratorijom za fiziku čestica u svetu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG