Linkovi

Održana zajednička vojna vežba pripadnika oružanih snaga BiH i SAD


Na aerodromu Mahobljani kod Banjaluke danas je održana zajednička pokazna vojna vežba pripadnika oružanih snaga BiH i SAD. Prema riječima ambasadora SAD u BiH Daglasa Meklhejnija „ovakva vežba do pre nekoliko godina bila bi nezamisliva i najbolji je pokazatelj napretka BiH i značaja reforme oružanih snaga“.

„SAD će ustrajno stajati uz BiH dok ona radi na pitanjima bezbednosti u regionu koristeći sopstvena sredstva“, naglasio je Meklhejni.

Konstatujući da je BiH najmlađa članica Partenrstva za mir , Meklhejni je istakao da su „u ovoj zemlji napravljeni važni koraci napred i da se SAD neće štedeti u naporima da pomognemo da BiH postane članica najvećeg i najuspešnije vojnog saveza u istoriji“-

Oružane snage Bosne i Hercegovine bolji su deo bosanskohercegovačkog društva i primer kako se trebaju vršiti reforme u našoj zemlji, ocenio je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić. Komšić je izjavio kako je i današnja vežba „potvrda da se BiH nalazi na najboljem putu za priključenje NATO- savezu, jer je to jedan od strateških prioriteta države“.

I dok se reforma oružanih snaga uspješno privodi kraju dogovor oko reforme policije kao ključnog uslova za potpisivanje Sporazma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom još je nezivjestan.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak očekuje da će se postići dogovor o reformi policije, navodeći da bi to trebalo da bude završeno do kraja septembra.

"Ako postoji politička volja veoma brzo može doći do dogovora", rekao je Lajčak u intervjuu "Nezavisnim novinama" i odbio da dirketno odgovori na pitanje da li će ili ne postojati poliicja RS.

"Evropski principi su definisani tako da tu može da se nadje rešenje. Ne treba da se traži dogovor ili s jedne ili s druge ekstremne strane,dogovor treba da se traži tu negde izmedju", poručio je visoki predstavnik u BiH.

On dalje objašnjava da je to funkcionalni sistem u skladu s tri evropska principa po kojima treba da u BiH postoji jedinstven lanac komandovanja, budžet na nivou države i policija sa funkcionalnim jedinicama bez političkog uticaja.

"Kada je u pitanju reforma policije u BiH na sceni su dva suprostavljena koncepta , Sarajeva i Banja Luke. Političari iz Federacije Bih traže ukidanje a lideri stranaka iz RS ostanak entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova", rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, u BiH bi trebalo prestati sa bombardovanjem javnosti nepoverenjem, jer to nije put u budućnost BiH.

"Verujem da će upravo reforma policije biti taj ključni element koji će pomoći da to prihvatimo i da shvatimo zbog dobrobiti i budućnosti ove zemlje. Onda se moramo tako i ponašati. Ne možemo da govorimo o evropskoj budućnosti BiH, a praktičnim koracima da se borimo samo za uske stranačke stavove", naglasio je Lajčak.

Visoki predstavnik u BiH tokom sedmice je započeo razgovore s predstavnicima političkih partija o ovoj po mnogima ključnoj reformi za BiH. Reforma policije je jedan od uslova da bi BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG