Linkovi

Ruska istraživačka podmornica postavila zastavu ispod Severnog pola


Obe ruske mini-podmornice "Mir-1" i "Mir-2" uspešno su izašle na površinu Severnog okeana pošto su skoro devet sati provele pod vodom, preneo je ruski televizijski kanal "Vesti". Istraživacka ekspedicija uzela je uzorke sa dna, s ciljem da se obezbede dokazi da podvodni planinski lanac pod imenom Lomonosovljev greben, koji prolazi polarnim regionom, geološki predstavlja nastavak kopna Rusije.

Drugim rečima, ekspedicija treba da dokaže pravo Rusije na gotovo 1,2 miliona kvadratnih kilometara arktičkog podmorja za koje neki procenjuju da sadrži deset milijardi tona nafte i gasa. Ekspedicija se odvija u vreme sve izraženijeg rivalstva izmedju Rusije i SAD, Kanade i drugih država čije obale gledaju na polarni okean na čijem se dnu kriju ogromna bogatstva. Kako je prenela ruska televizija, članovi ekspedicije zaboli su na dno okeana zastavu Rusije.

„Zastava od nerđajućeg titanijuma postavljena je na dnu Arktičkog okeana, na dubini od oko 4,2 hiljada metara“, rekao je potpredsjednik ruskog udruženja za polarna istraživanja Vladimir Strugacki.

Prema odredbama međunarodnog prava, pet država čije teritorije zalaze unutar Arktičkog kruga - Kanada, Norveška, Rusija, Sjedinjene Američke Države i Danska - imaju pravo na ekonomsko korištenje zone do 320 kilometara od svojih obala prema sjeveru, prenosi Rojters.

Rusija tvrdi da joj pripada veći dio, koji se proteže do samog Sjevernog pola, zato što su, prema objašnjenju Moskve, arktičko dno i Sibir povezani istim kontinentalnim grebenom.

Sovjetske i američke nuklearne podmornice često su prolazile ispod polarne ledene kape, ali do sada niko nije stigao do dna ispod Sjevernog pola.

Vođe ekspedicije izjavile su da ih najviše brine da li će izroniti na istom mjestu na kome su kroz rupu u ledu ušli u vodu, pošto mini podmornice nisu dovoljno snažne da same probuše led na Sjevernom polu.

XS
SM
MD
LG