Linkovi

Čarls Simić dobio jedno od najviših američkih priznanja “Poetski laureat”


Čarls Simić, pesnik poreklom iz Beograda, dobio je danas jedno od najviših američkih priznanja za poeziju. Titulu “Poetski laureat” svakih nekoliko godina dodjeljuje Kongresna biblioteka Sjedinjenih Država. Sa gospodinom Simićem razgovarala je Ivana Kuhar.

Čarls Simić je stigao u Sjedinjene Države 1954. godine. Kao 15-godišnjak, nije govorio engleski, a danas, 36 godina kasnije Simić može se pohvaliti najvišim priznanjima američke literature: Pulicerovu je nagradu dobio 1990. godine; 2005. dodeljena mu je nagrada Grifin; 1996. bio je u najužem izboru za nacionalnu nagradu koja se dodeljuje za pesništvo. U razgovoru za Glas Amerike, profesor Simić, bio je vidno uzbudjen velikim priznanjem koje mu je dodelila Kongresna biblioteka Sjedinjenih Država:

“Zatečen sam, iznenadjen i osećam mnoštvo raznih emocija. Sigurno se nisam ovome nadao kada sam kao petnaestoogodišnjak stigao u Sjedinjene Države ne znajući ni reč engleskog.

Simić je počeo da piše poeziju u srednjoj školi, sa ciljem da se – kako kaže –dopadne devojkama. Od tada je objavio 19 zbirki pesama. Simić i dalje tvrdi da je njegov uspeh slučajan, te da ne može živeti od pisanja poezije. Već 34 godine predaje literaturu i kreativno pisanje na Univerzitetu države Nju Hempšir. Kaže da su na njegove literarne početke – osim već spomenutih devojaka, bitno uticali američki pesnici:

“Na mene su presudan uticaj ostavili američki pesnici 19. stoleća – Volt Vitmen, Emili Dikinson, Volas Stivens, Vilijem Karlos Vilijams i drugi.

Pored akademskog rada, Čarls Simić bavi se još esejistikom i prevođenjem:

“Da biste nekoga prevodili, potrebno je da se divite njegovom delu. Duboko se divim Vasku Popi i Ivanu Laliću… a od savremenih pesnika, mnogo cenim Radmilu Lalić i Novicu Tadića.”

Imenovavši Čarlesa Simića za tek 15. Poetskog laureata, direktor Kongresne biblioteke Džejms Bilingrton rekao je da se radi o vrhunskom umetniku, čija je poezija lako razumljiva, meditativna i često iznenadjujuća. Sam Simić kaže da sebe smatra pesnikom koji je raspet izmedju grada i sela, čije različite poglede na svet pokušava stopiti u jedno.

Uz prestiž, titula poetskog laureata dobitniku donosi i 35.000 američkih dolara. Čarles Simić inače službeno preuzima dužnost prvog savetnika Kongresne biblioteke za poeziju krajem septembra.

XS
SM
MD
LG