Linkovi

Podgorica: Opozicija predlog ustava označila uvodom u jednopartijsku diktaturu


Predstavnici opozicije koji su juče napustili Ustavni odbor, na zajedničkoj press konferenciji, nazvali su predlog ustava jednopartijskim i označili ga uvodom u jednopartijsku ustavnu diktaturu, optužujuži vlast da želi kvazipatriotski referendum

U zajedničkom saopštenju predstavnika opozicionih stranaka koje su do juče učestvovale u radu Ustavnog odbora konstatuje se da vlast želi da fingira demokratiju i nametne ustav protivno potrebama stabilnosti Crne Gore i preporukama SE i Venecijanske komisije.

''Jučerašnje napuštanje rada Ustavnog odbora od strane predstavnika opozicije, posljedica je nespremnosti vlasti da pitanja koja su bila sadržana u alternativama, a predstavljaju suštinska neslaganja, budu raspravljena u prisustvu javnosti, iako je to bilo ranije dogovoreno.

Time je vlast stavila do znanja da nije spremna na kompromis i dogovor. Oni očegledno žele da ustav Crne Gore oktroišu, odnosno nametnu kroz referendum koji će biti kvazipatriotski i u suštini nelegitiman''.

Jedinstven nastup opozicije njeni predstavnici označili su kao demokratsku alternativu vlasti i najavili da će se dogovarati o konkretnim potezima, a oni će zavisiti od toga šta će vlast ubuduće raditi.

''Dakle, ako se vlast bude ponašala prirodno i logično i bude spremna na kompromis, i mi ćemo biti spremni na kompromis i dogovor. Ukoliko tako ne bude, nego nastave ovako kako su počeli, naravno, i mi ćemo se tada ponašati shodno tome''.

Na naše pitanje šta opozicija podrazumijeva pod kompromisom, Žižić je pojasnio da bi to bilo donošenje ustava uz visok stepen saglasnosti i uz razumijevanje svih aktera koji rade na njemu:

''Da on, prije svega, zadovolji demokratske standarde, koje nažalost još ne zadovoljava. I s druge strane, da taj ustav bude istinit i pravedan'.

No, uprkos načelnim zahtjevima o kojima je govorio predstavnik Srpske liste, činjenica je da se najveći sporovi vode u vezi sa identitetskim pitanjima, posebno zbog namjere da se crnogorski jezik usvoji kao službeni. Budući da su opozicione strankre raznorodne, predstavnik Pokreta za promjene nije želio da odgovori na pitanje da li i on pod kompromisom podrazumijeva isto što i Srpska lista.

No, iako kompromis niko ne definiše eksplicitno, to da je potreban, u opoziciji nije sporno.

''Nikada ne zaboravite da su nam Savjet Evrope i sve relevantne međunarodne institucije, rekle: nemojte da idete na referendum, idite na kompromis unutar parlamenta. To je politička poruka. Oko bilo kakvog teksta da se dogovorimo, moramo imati dvije trećine u parlamentu. Jedino taj ustav će biti validan''.

''Žele na jednom zbrzanom referendumu da proture ustav u kojem će biti rješenje da to što oni sada predlažu više nikada ne može da se promijeni.

Za ovaj ustav traže da se usvaja većinom u Skupštini i potvrdom na referendumu bez cenzusa, a za promjenu ustava traže dvotrećinsku većinu svih upisanih birača na referendumu''.

Konačno, predstavnici opozicije tražili su podršku predstavnika medija u vezi sa potrebom javnosti rada Ustavnog odbora, pa se apel da se rad sjednice tog Odbora učini javnim, može smatrati zajedničkim.

XS
SM
MD
LG