Linkovi

Havijer  Solana se sastao s Volfgangom Išingerom radi konsultacija o Kosovu


Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana razgovarao je danas sa nemačkim diplomatom Volfgangom Išingerom, koga je EU juče imenovala za svog predstavnika u "trojci" Kontakt grupe o Kosovu. Solana je sa Išingerom razmenio mišljenje o koracima za pokretanje dijaloga Beograda i Prištine o statusu Kosova, rekla je Kristina Galjak.

Galjak je istakla da izbor Išinger, nemačkog ambasadora u Londonu, bivšeg nemačkog državnog sekretara, učesnika pregovora u Dejtonu o Bosni, koji je bio uključen i u zbivanja na Kosovu 1999, pokazuje ozbiljnost i veliku važnost koju Berlin i cela EU pridaju cilju da se približe stavovi Beograda i Prištine i otvore vrata "održivom rešenju" za status pokrajine.

Visoki predstavnik Unije će "nastaviti da pomno prati situaciju i održava česte veze sa dvema stranama sa ciljem da se postigne trajno i održivo rešenje za kosovsko pitanje", rekla je Galjak.

Fišer: Jednostrana nezavisnost najgore rešenje

Jednostrano proglašena nezavisnost Kosova bila najgore moguće rešenje, ocenio je predsednik Austrije Hajnc Fišer.

"Svi znaju da bi najgore bilo jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, bez dogovora sa Srbijom, bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, uz podršku SAD, ali protiv volje Rusije i uz različite stavove Evropske unije. To bi bilo najnepoželjnije", kazao je on.

Fišer je ocenio je da će biti potrebno još mnogo napora da bi se to sprečilo.

"Najrazumnije rešenje bilo bi kada bi se kosovski Albanci i Srbi dogovorili na osnovu razumnog predloga izaslanika UN Martija Ahtisarija", rekao je on.

Fišer je ocenio da sada sve ukazuje da dogovora neće biti, navodeći da "u tom slučaju preti da nemamo odluku Saveta bezbednosti UN" i da bi se "našli pred teškom situacijom, koja bi vodila i ka tenzijama unutar EU".

Beograd: Savet bezbednosti UN a ne Kontakt grupa odlučuje o statusu Kosova

Pre nastavka pregovora, zvanični Beograd ponavlja da će Savet bezbednosti UN a ne Kontakt grupa odlučivati o statusu Kosova.

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić ponovo je istakao da je Srbiji najviše stalo da Savet bezbednosti UN potvrdi predlog Kontakt grupe o pregovorima Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova. Unutar Kontakt grupe odlučuje se konsezusom, nema veta ali ni preglasavanja a Kontakt grupa ima takav postupak odlučivanja jer ona ni o čemu ne odlučuje, ngo Savet bezbednosti UN, rekao je Samardžić.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da će Vlada uskoro formirati državni tim za nove pregovore o statusu Kosova i izrazio uverenje da će taj tim dati najbolji predlog autonomije za albansku nacionalnu manjinu na Kosovu. A ministar prosvete i visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije Zoran Lončar ponovio je, u poslednje vreme veoma spominjanu tezu iz perioda vladavine Slobodana Miloševića, da ne postoji problem Kosova nego definisanja položaja albanske nacionalne manjine u pokrajini i da to treba da bude tema novih pregovora.

Međutim, koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ne isključuje mogućnost održavanja međunarodne konferencije na kojoj bi bio dogovoren status Kosova. Na toj konferenciji zvanični Beograd bi mogao da saopšti svoj plan B za koji Janjić smatra da znači podelu Kosova.

XS
SM
MD
LG