Linkovi

Eksperti: Napuštanje pacifističke tradicije od strane Berlina i Tokija?


Mnogi analitičari smatraju da su Nemačka i Japan nedavno preduzeli korake koji znatno odudaraju od sporazuma i zaključenih nakon Drugog svetskog rata, kojima su vojne snage te dve zemlje bile ograničene na odbrambenu ulogu.

Posle iscrpne debte, Nemačka je krajem prošle godine usvojila izmenu vojne doktrine. Napuštena je isključivo odbrambena orijentacija nemačkih oružanih snaga koje prerastaju u snage za sprečavanje medjunarodnih konflikata i čuvanje mira. Većina spoljnopolitičkih eksperata smatra da nova strategija Berlina pokazuje da tradicionalne koncepcije gube na popularnosti u Nemačkoj što je trend koji se može zapaziti još od sredine 1990-ih godina. Stiven Sabo je politički analitičar u Nemačkom Maršalovom fondu, ovde u Vašingtonu.

«Ključna godina je verovatno bila 1994. kada je nemački ustavni sud doneo odluku da nemačke oružane snage mogu da budu rasporedjene van zemlje i van teritorije članica NATO-a radi učešća u mirovnim misijama. Drugi ključni momenat je bio sukob oko Kosova, kada je koalicija Socijaldemokratske i Zelene stranke zapravo odlučila da uputi nemačke vojne snage u borbene operacije u huminatarne svrhe, protiv zemlje koju je Nemačka okupirala tokom Drugog svetskog rata.»

Keli Longherst, ekspert za bezbednost na Univerzitetu u Birmingemu u Velikoj Britaniji, smatra da su partneri u NATO-u takodje podsticali Nemačku da preuzme aktivniju inostranu vojnu ulogu.

«Jedan od činilaca koji su doveli do promene u nemačkoj odbrambenoj politici je i očekivanje saveznika da, posle Hladnog rata, Nemačka preuzme istaknutiju ulogu u očuvanju evropske i globalne bezbednosti, pošto se radi o bogatoj zemlji koja bi mogla da snosi više odgoornosti u toj oblasti.»

Longherst takodje napominje da je Nemačka razvila svoju odbranu kao i oružane snage u okviru medjunarodnih institucija i evropske integracije i da je ostvarila visok stepen poštovanja u medjunarodnoj zajednici. Japan je nedavno takodje ojačao svoje medjunarodno vojno prisustvo. Tokom obeležavanja 60-e godišnjice posleratnog ustava, premijer Šinzo Abe je pozvao na reviziju tog dokumenta kojim je isključena upotreba sile u rešavanju sporova, kako bi zemlja mogla da sledi aktivniju odbrambenu politiku.

Eksperti smatraju da Abe sledi politiku svog prethodnika, Djuničira Koizumija, prvog posleratnog japanskog lidera koji je naredio upotrebu vojne sile van granica zemlje. 2001. japanska mornarica je potopila, kako se pretpostavljalo, severnokorejski špijunski brod. Koizumi je takodje, po prvi put posle Drugog svetskog rata, uputio japanske snage u vojne operacije u Avganistanu i Iraku pod vodjstvom SAD. Brus Klingner, spoljnopolitički ekspert u Fondaciji Heritidž u Vašingtonu, smatra da će Japan ostati važan strateški partner SAD u Aziji.

«SAD smatraju da je Japan ključni saveznik u regionu - u očuvanju mira i suočavanju ne samo sa nuklearnom i raketnom pretnjom Severne Koreje već i sa rastućim uticajem Kine i zabrinutostima povodom namera Pekinga. Japan je nedavno takodje izneo procenu da rastuća moć Kine predstavlja izvor zabrinutosti.»

Klingner takodje navodi da u Japanu raste saglasnost o potrebi da se izmeni nacionalna odbrambena politika, dok eksperti smatraju da ponovno naoružavanje Japana uznemirava njegove susede koji žele jasnija izvinjenja od Japana pre nego što normalizuju odnose sa Tokijom. Politički analitičar Majkl Grin, iz Centra za strateške i medjunarodne studije u Vašingtonu, smatra da Japan zaostaje u izmirenju sa susedima, u poredjenju sa Nemačkom.

«Nemačka je, pre svega prošla kroz proces denacifikacije i svaka propaganda nacizma je zabranjena zakonom. U japanskom slučaju, naravno, nije postojao nacizam. Pored toga, Nemačka je najvećim delom ostvarila izmirenje sa demokratskom Evropom, dok u Aziji zapravo ne postoje zajedničke demokratske vrednosti. Najzad, sa japanskog stanovišta, velika razlika je i to što smo bacili atomsku bombu na Japan. Mnogi u Japanu smataju da je, zbog toga, zemlja već platila cenu.»

Eksperti se većinom slažu da su i Nemačka i Japan na putu da razviju vojnu politiku koja će biti u skladu sa njihovim ekonomskim i političkim uticajem na svetskoj sceni.

XS
SM
MD
LG