Linkovi

Predsednik DPS Milo Đukanović: Nema dokaza za nezakonite radnje


Predsednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je da bez obzira na dužinu trajanja, istraga italijanskog tužilaštva, "ne može dovesti do dokaza" koji bi ga povezali sa nezakonitim radnjama. Đukanović koji je i poslanik u crnogorskom parlamentu izjavio je u ekskluzivnom intervju za današnje " Večernje novosti" da takav dokaz ne postoji.

Komentarišući proces koji se u Bariju vodiprotiv njega zbog pranja novca, Đukanović je kazao da ne "želi da ulazi u ocene o ozbiljnosti italijanskog tužilaštva, niti koliko je novca utrošeno na tu istragu".

"Znam jedino da ni da se sto puta toliko vremena i novca utroši ne može dovesti do dokaza koji bi me mogao povezati sa nezakonitim radnjama", kazao je Đukanović.

On je ukazao da je po italijanskim zakonima istraga trebalo da bude zaključena za 18 meseci, a trajala je između pet i šest godina.

"Tom istragom i medijskom pompom, koja prati jedan posao rađen u Crnoj Gori po zakonima tadašnje SRJ, on se pokušava okvalifikovati kao šverc zato što je posle zakonite faze tranzita u Crnoj Gori moguće jednim delom završavao na ilegalnom tržištu druge države, koja nije mogla ili nije htela da tu sledeću fazu, van prostora Crne Gore i van domašaja i odgovornosti institucija crnogorske države spreči", objasnio je Đukanović.

On je naveo da to nije bio "privatni posao, nego privredna aktivnost od koje je svaki cent državnog prihoda završio u državnoj kasi, kao i da o tome postoji besprekorna evidencija u Ministarstvu finansija".

"Znam i da su ne samo zvanični istražitelji, nego i crnogorski dobrovoljci prevrnuli sve finansijske arhive u svetu ne bi li pronašli kakav tajni račun koji bi mogli dovesti u vezu sa mnom. Da budem iskren, to me zabavljalo", kazao je Đukanović.

On je potvrdio da su mnogi ljudi koji su pominjani u istrazi, među kojima je i Stanko Subotić Cane njegovi prijatelji.

"Pojedini su mi bili i saradnici. Isto tako, deo tih osoba koje ste pomenuli ima veze sa tranzitom cigareta taman koliko i vi", kazao je Đukanović.

"Ali, ako je makar deo njih, kao recimo Barović i Vujošević, bio deo logistike za obavljanje tranzitnog posla koji neko kvalifikuje švercom, logično je valjda da i oni budu deo te istrage", naveo je on.

Komentarišući navode italijanskih tužioca da su na jednom računu na Kipru otkrili 500 miliona evra koji potiču od šverca cigareta, a namenjeni su investicijama u Crnoj Gori, Đukanović je kazao da su italijanski "istražitelji" otkrili ono što im je regularno i dobrovoljno prezentovano iz kompanije Stanka Subotića.

"Znam koliko i vi. Znači, ono što je dostupno i celoj javnosti kroz izjavu Stanka Subotića, koji je saopštio da je novac koji je godinama prolazio preko tih računa u nekoj od kiparskih banaka - njegov. Takođe, da nije reč o njegovoj štednji, nego o računima preko kojih je poslovao", rekao je Đukanović.

On je dodao da su to "zvanični podaci i ne treba ih ni otkrivati ni tumačiti".

"Nema akumuliranog novca, nego je preko njih obavljano plaćanje nabavke robe tokom desetogodišnjeg poslovanja", kazao je Đukanović.

XS
SM
MD
LG