Linkovi

Predstavnici kosovskih Albanaca o rešavanju statusa Kosova


Politički predstavnici kosovskih Albanaca ne bi želeli da se pitanje statusa Kosova opet vrati u Savet bezbednosti, prenosi danas list "Koha Ditore" pozivajući se na izjave predstavnika nekih od glavnih političkih partija na Kosovu.

"Svi pokušaji u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija su propali", rekao je poslanik Demokratske Partije Kosova Enver Hodžaj, koji je učestvovao u pregovrima u Beču.

Hodžaj je istakao da Savet bezbednosti nije uspeo da pronađe rešenje "krivicom Rusije koja nije zainteresovana za stabilnost na Balkanu".

List "Koha Ditore" navodi da se unutar kosovskih institucija vodi diskusija o mogućnosti da se pitanje rešavanja statusa Kosova iz Kontakt Grupe opet prebaci u Savet Bezbednosti. Portparolka vlade Kosova Ulpiana Ljama rekla je "da je rano pričati o mogućnosti da se proces statusa Kosova opet vrati u Savet bezbednosti". U Alijansi za Budućnost Kosova, partiji u vladajućoj koaliciji, ocenjuju da kosovska strana ne može imati uticaja o tom pitanju.

"Nismo mi oni koji odlučuju gde će se donositi odluke o pitanju statusa. Mi moramo insistirati da se to pitanje reši što je pre moguće, bilo od strane Saveta bezbednosti ili Kontakt Grupe. Zasad se ne zna ko će donositi odluku", rekao je potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Naim Maloku.

Dosadašnji predstavnik Haviera Solane na Kosovu, Torbjorn Solstrom je u intervju za "Koha Ditore" rekao da se Evropska Unija "nada da će se na kraju ovog perioda angažovanja, proces vrati u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija".

XS
SM
MD
LG