Linkovi

Tinejdžeri iz zemalja širom sveta diskutuju o zajedničkim problemima 


Slaba ishrana, alkoholizam, narkomanija i nasilje u školama predstavljaju jednak problem za decu širom sveta. Obično nastavnici, roditelji i odrasli o tome sa njima razgovaraju i nastoje da se te pojave iskorene. Medjutim, ima i tinejdžera koji su se se direktno suočili sa pomenutim problemima. Neki od njih, iz čak 32 zemlje sveta boravili su prošle nedelje ovde u Vašingtonu gde su dobili priliku da svoje stavove i projekte predstave i ovdašnjoj javnosti. Adolescenti su uključeni u program pod nazivom Projekat gradjanin, koji sponzoriše Centar za obrazovanje gradjanstva, sa sedištem u Kaliforniji. Taj Centar nastoji da motiviše tinejdžere ne samo da se izuče gradjanske dužnosti, već da zapravo rešavaju probleme u svojim zajednicama. Ričard Nučio rukovodi tim projektom u sedamdeset zemalja.

“Postoji izvesna vrsta nevine arogancije kod mnogih mladih ljudi. Oni nisu, poput nas, još naučili da bi trebalo da znaju gde im je mesto u društvu i da ga se drže. Veruju da, shodno svojim znanjima i shvatanjima, njihov glas mora da se čuje. I ne stide se da svoje stavove iznose u javnost.“

Na primer, učenike iz Pajntauna, u Južnoafričkoj republici, posebno je ražestio talas samoubistava tinejdžera. Fililej Lukejlej kaže da su se njegovi vršnjaci, koji su izvršili samoubistvo, osećali beskorisnim i da ih roditelji nisu shvatili na pravi način.

”Nedostatak samopouzdanja. Osećaj beskorisnosti. Osećaj da je stav roditelja toliko istinit i moćan da bi trebalo odustati od života. To su uzroci samoubistava.“, kaže Fililej.

Njegov prijatelj, Tembek Mtlalani kaže da tinejdžeri spasavaju svoje prijatelje sa suicidalnim namerama jednostavno zbog toga što su uvek uz njih, slušaju ih i mare za njih.

”Daleko je lakše dati im osećaj da vrede, umesto da su zapostavljeni i zapušteni“, objašnjava Timbek.

U vašingtonskom hotelu, u zgradi američkog Senata i u medjusobnim razgovorima, učenici iz svih krajeva sveta izneli su svoje ideje za rešavanje problema u savremenoj zajednici. Mladi Jordanci su se pozabavili nasiljem u školama. Učenici iz Malija opisuju ozbiljno industrijsko zagadjenje koje nanosi štetu njihovom selu. Mladi poput Valona Begaja, govorili su o sve prisutnijem problemu narkomanije na Kosovu.

“Ne koristite droge. One mogu da ubiju i vas i vašu porodicu. Nemojte samo drogama okrenuti ledja. Bežite od njih“, poručuje Valon.

Ričard Nučio ukazuje na jedan primer uspeha Projekta građanin. Kaže da su učenici u Ramali na Zapadnoj obali udružili snage kako bi popravili uslove u lokalnim bolnicama.

”Oni su prikupili novac od članova svojih porodica, štampali letke sa slikama i dokumentaciju koju su imali o uslovima u bolnici i zatim izašli na ulica Ramale da dele te letke običnim gradjanima. Na njima je pisalo ”Da ste bolesni da li bi ste se lečili u u bolnici?“

Pored rešavanja ozbiljnih društvenih problema, bilo je vremena i za obilazak grada i za zabavu. Naravno, bilo je vremena da se obiđe i jedan od najznačajnijih simbola demokratije u Americi. Američki predsednici, koji su ovde živeli svojevremeno su takodje bili đaci. Svi oni stoje iza poruke koju širi Projekat građanin - da se problemi ne mogu rešiti ako samo o njima čitate.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG