Linkovi

Avganistanski posrednici nastoje da održe nove pregovore sa talibanskim otmičarima


Jedna od 22 južnokorejskih talaca koje su oteli talibanski pobunjenici, apelovala je danas na hitno okončanje teške situacije u kojoj se nalaze. Žena, jedna od 18 otetih žena, to je rekla agenciji Rojters govoreći mobilnim telefonom jednog od talibana.

"Umorni smo i prebacuju nas s jedne lokacije na drugu. Drže nas u odvojenim grupama i ne znamo šta se sa ostalima dešava. Tražimo od talibana i vlasti da nas oslobode", rekla je na lošem dariju - jeziku koji se govori u Avganistanu.

Avganistanski posrednici nastoje da održe nove pregovore sa talibanskim otmičarima kako bi izdejstvovali oslobadjanje preostalih 22 južnokorejskih talaca, ali su nagovestili da bi mogli da upotrebe silu ukoliko pregovori propadnu, rekao je jedan visoki zvaničnik.

"Verujemo u pregovore ali ako dijalog propadne, upotrebićemo druga sredstva", kazao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Avganistana Munir Mangal. Na pitanje da li to znači da će biti upotrebljena sila, on je rekao: "Sigurno".

Mangal je takodje na čelu vladinog tima koji treba da obezbedi oslobadjanje južnokorejskih volontera, koje su talibani oteli pre više od nedelju dana. Prema njegovim rečima, u grupi posrednika u pregovorima su islamske verske vodje koje pokušavaju da ubede talibane da bez uslovljavanja oslobode taoce. On je takodje isključio ispunjavanje zahteva talibana da se oslobde talibanski zatvorenici koje drži Kabul.

"Pokušavamo da završimo posao uz razumevanje i bez uslovljavanja", rekao je zamenik ministra policije.

Talibani su postavili niz rokova za ispunjenje njihovih zahteva, tražeći od vlasti da oslobode talibanske zatvorenike, a u sredu su ubili vodju južnokorejskih hrišćanskih volontera. Talibani su oteli 23 južnokorejska državljanina koji su bili u autobusu na glavnom auto-putu južno od Kabula, u provinciji Gazni.

Poginula tri NATO vojnika

Tri pripadnika NATO snaga i jedan avganistanski vojnik poginuli su u odvojenim sukobima sa pobunjenicima u Avganistanu. Dvojica NATO i jedan avganistanski vojnik poginuli su u provinciji Nuristan u okršaju sa talibanskim pobunjenicima, a 13 vojnika Atlantskog saveza je ranjeno. Treći vojnik NATO-a poginuo je na jugu zemlje. U Avganistanu je od novembra 2001. godine poginulo 67 britanskih vojnika. Od početka ove godine stradalo je više d 90 vojnika NATO.

XS
SM
MD
LG