Linkovi

SZO: Podložnost dece  štetnim hemikalijama u različitim fazama rasta


Svetska zdravstvena organizacija saopštava da su deca, kad su u pitanju opasnosti koje predstavlja zagadjena čovekova sredina, ranjivija od odraslih. Izveštaj te organizacije, koji je sastavila grupa naučnih stručnjaka iz 18 zemalja, navodi da četiri miliona dece ispod pet godina starosti umire svake godine zbog zagadjenog vazduha i vode kao i izloženosti brojnim hemikalijama. Stručnjak za čovekovu sredinu Dženi Pronzak, kaže da deca postaju podložna ekološkim opasnostima od samog začeća.

”Osvrnite se na primer na izloženost olovu. Ako je majka u drugom stanju izložena olovu ono će otići u kosti deteta. To će imati sasvim drugačiji efekat od izloženosti olovu kad dete ima 12, 15 ili 18 godina.“

Ekološke opasnosti navodi Svetska zdravstvena organizacija, mogu da uzrokuju pobačaj, mrtvorodjenu decu, malu težinu kao i oštećenja kod novorodjenčeta. Postoje sve veći dokazi da je izloženost hemikalijama u čovekovoj sredini tokom detinjstva može da poveća rizik od izvesnih bolesti kod odraslih poput raka i srčanih oboljenja. Zbog ranjive prirode fetusa, Dr. Pronzak kaže da je važno da budući očevi i majke pokušaju sebe da zaštite od ekoloških opasnosti.

”U prošlosti smo govorili....majka nosi bebu i može da prenese štetna jedinjena embrionu ili fetusu. Medjutim, sada znamo da otac može takodje da prenese neke efekte izloženosti zagadjivačima. Ključna poruka je da očevi i majke budu upozoreni na opasnosti od hemikalija i pesticida. Da im se postavi to pitanje ako rade u industriji koja koristi razredjivače.“

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je Afrika region sa najvećim brojem bolesti vezanih za čovekovu sredinu. Na drugom mestu su neki delovi jugoistočne Azije.

XS
SM
MD
LG