Linkovi

Avganistana: Južnokorejski taoci još živi posle isteka roka Talibana


Preostala dvadesetdva južnokorejska taoca koje drže Talibani u Avganistanu živa su nekoliko sati posle isteka poslednjeg roka koji su Talibani postavili, saopštio je zamenik ministra unutrašnjih poslova Avganistana.

"Živi su i dobro su," rekao je novinarima Munir Mangal koji takodje rukovodi avganistanskim timom koji pokušava da oslobodi hrisćanske taoce.

Nije bilo moguće tupiti u kontakt sa Talibanima da bi se saznala sudbina talaca i potvrdio podružetak roka.

Portparol Talibana je ranije optužio vladu da "ubija vreme i služi se trikovima" i rekao da će ubiti sve zatočenike ako avganistanska vlada ne oslobodi sve zatvorene pobunjenike do petka u podne. Talibani su već ubili vodju grupe od 23 volontera koje su prošle nedelje oteli iz autobusa na putu južno od glavnog grada Kabula, ali je već nekoliko prethodno postavljenih rokova prošlo a da nisu ispunili pretnje.

Portparol Talibana je rekao da je vlada tražila još vremena kada su joj pobunjenici ispostavili spisak od osam zatvorenika koje žele da budu oslobodjeni. Bek Jong-Čun, glavni savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Južne Koreje treba da stigne u Avganistan danas popodne da se uključi u napore za oslobadjanje talaca. Avganistanski predsednik Hamid Karzai se obavezao da neće više razmenjivati zatvorenike za taoce posle kritika koje su usledile kada je oslobodio pet Talibana iz zatvora u martu u zamenu za italijaskog novinara.

Nasilje se pojačalo u Avganistanu u poslednjih 18 meseci, uz svakodnenve sukoba izmedju talibanskih pobunjenika i stranih trupa.

XS
SM
MD
LG