Linkovi

Islamabad: Najmanje 13 osoba poginulo u eksploziji kod Crvene džamije


Najmanje 13 osoba je danas poginulo a 43 je ranjeno u napadu bombaša samoubice na hotel u blizini Crvene džamije u Islamabadu, koju su danas ponovo zaposeli vernici i radikalni islamski aktivisti, saopštile su pakistanske vlasti.

Bomba je eksplodirala ubrzo pošto je policija upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su ušli u Crvenu džamiju, zahtevajući da se vrati prethodni svštenik koji je podržavao talibane i koji se sada nalazi u pritvoru. Pakistanske vlasti su danas ponovo otvorile za javnost džamiju koja je pre dve nedelje bila poprište sukoba pakistanski snaga i verskih aktivista. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za današnji napad.

Zvaničnik pakistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Kamal Šah rekao je da je prema prvim inforamcijama napad verovatno bio usmeren protiv policije. Jedan očevidac je rekao da je bomba eksplodirala u hotelu "Muzafar", koji se nalazi u trgovačkoj zoni na oko pola kilomtera od džamije. On je rekao da je na mestu eksplozije video krv, delove tela, kao i ostatke policijske uniforme Pendžaba.

" hspace=2 src="/serbian/images/ap_pakistan_islamabad_mosquee_27jul07_eng_195.jpg" width=185 align=right vspace=2 border=0>Demonstranti su jutros zaposeli džamiju, pošto su sveštenika, koga su postavile vlasti da obavi molitvu petkom, primorali da se povuče. Oni su se popeli na merdevine i na krov i počeli da bacaju crvenu boju po zidovima, pošto su vlasti džamiju prethodno okrečile u svetlo žutu boju. Demonstranti su postavili i crnu zastavu sa dva ukrštena mača koja simbolizuje džihad, odnosno sveti rat, i uzvikivali parole protiv pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa.

Do nereda na ulicama je došlo kada su polaznici verskih škola i druge pristalice bivšeg glavnog sveštenika džamije počeli da bacaju kamenje na policiju koja je u opremi za suzbijanje nereda bila rasporedjena na ulici. Policija je, pošto su demonstranti odbili da se mirno razidju, upotrebila suzavac i rasterala demonstrante koji su uglavnom pobegli u kompleks u kome se nalazi džamija.

XS
SM
MD
LG