Linkovi

Odbrana generala Dragoljuba Ojdanića traži privremeni prekid sudjenja


Odbrana generala Dragoljuba Ojdanića zatražila je od Haškog tribunala privremeni prekid sudjenja zato što joj nije omogućeno da obidje više mesta na Kosovu, koja se pominju u optužnici, niti da razgovara sa tamošnjim svedocima.

Penzionisani general Ojdanić optužen je za ratne zločine nad kosovskim Albancima u prvih šest meseci 1999. kada je bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije. Branioci Tomislav Višnjić i Norman Seenuk u zahtevu sudskom veću Ijena Bonomija naglašavaju da odbrana nije ravnopravna sa Tužilaštvom zato što joj i posle više zahteva UNMIK nije omogućio da bezbedno sprovede istrage na Kosovu.

Svoj dokazni postupak na sudjenju generalu Ojdaniću i petorici saoptuženih za zločine na Kosovu, odbrana bi trebalo da počne 6. avgusta.

Ojdanićeva odbrana u podnesku podseća da je 25. maja 2006. njegov advokat Tomislav Višnjić, uz pratnju UNMIK policije, pokušao da obidje mesto zločina u selu Mala Kruša, ali da su to sprečili meštani, koji su napali konvoj. U tom sukobu, povredjena su tri policajca i tridesetak meštana, a tim Ojdanićeve odbrane je zamalo izbegao opasnost, dok je jedan prevodilac povredjen.

Advokati Višnjić i Sepenuk navode da su od tada više puta neuspešno od UNMIK-a tražili da obezbedi sve uslove za sigurnu posetu mestima na Kosovu navedenim u optužnici protiv Ojdanića, ali da do danas nisu dobili pozitivan odgovor.

"Zato što medjunarodna zajednica nije bila sposobna da reši status Kosova do vremena kada general Odjanić treba da počne svoju odbranu, tražimo da se sudjenje zaustavi do vremena u kojem će bezbednosna situacija na Kosvovu biti takva da odbrana može u sigurnosti da sprovede svoju istragu", naglašavaju Ojdanićevi branioci.

Prethodna dva zahteva Ojdanića za privremenu obustavu postupka iz istog razloga, sudsko veće je odbilo.

Zajedno sa Ojdanićem, za zločine na Kosovu se pred Haškim tribunalom sudi i bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću i generalima Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.

XS
SM
MD
LG