Linkovi

Đurović: Crna Gora spremna da odgovori na sve izazove evropskog puta


Crna Gora je spremna da odgovori na sve izazove evropskog puta koji predstoje, kazala je danas potpredsjednik crnogorske Vlade Gordana Đurović. Ona je rekla da se Vlada Crne Gore priprema za implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kroz izradu Nacionalnog programa za integraciju Crne Gore u Evropsku uniju.

U razgovoru sa ambasadorom Slovenije u Crnoj Gori Jernejom Videtičem, Đurović je istakla da NPI treba da postanejedan od ključnih dokumenata Vlade u godinama koje slijede, strateški okvir ukupnih demokratskih i ekonomskih reformi u zemlji.

Po njenim riječima, NPI će služiti ne samo kao sredstvo koordinacije reformi na putu ka EU i osnova godišnjeg plana rada Vlade, već i kao transparentna i dobro pripremljena informacija o planiranim reformama, namijenjena Evropskoj komisiji i državama članicama EU s jedne, i crnogorskom društvu, s druge strane.

Đurović je gosta upoznala i sa programskim aktivnostima Vlade Crne Gore u pripremi za drugu fazu procesa Stabilizacije i pridruživanja, kao i sa novom strukturom za koordinaciju procesa evropskih integracija, saopšteno je iz Vlade.

Ambasador Videtič, koji obavlja i funkciju predstavnika EU za vrijeme portugalskog predsjedavanja, poželio je uspjeh u radu na poslovima koordinacije procesa evropskih integracija u Vladi Crne Gore, koji treba da afirmišu evropsku perspektivu zemlje i podstaknu dinamičan proces ukupnih reformi.

On je pozdravio i sveukupan napredak koji je Crna Gora ostvarila na putu pridruživanja EU.

Videtič predložio je održavanje povremenih sastanaka sa predstavnicima Vlade Crne Gore zaduženih za koordinaciju procesa evropskih integracija, koji bi, na čelu sa potpredsjednikom Vlade za evropske integracije, informisali predstavnike EU o aktuelnoj fazi procesa Stabilizacije i pridruživanja i planu jačanja administrativnih kapaciteta crnogorskih institucija.

XS
SM
MD
LG