Linkovi

Solana i Kušner: Trajanje pregovora o statusu Kosova neograničeno


Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana saopštio je danas u Briselu da trajanje novih pregovora Beograda i Pristine o statusu Kosova neće biti ograničeno. Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner koji je, na zasedanju šefova diplomatija EU, izjavio da bi "trojka" Evropske unije, SAD i Rusije trebalo da krajem avgusta pokrene pegovore od 120 ili više dana o Kosovu. Cilj pregovora mora biti da se "približe dva ekstremna stava" - srpske i albanske strane, i da se izbegne jednostrano proglašenje nezavisnosti pokrajine. Ako posle 120 ili više dana pregovora ne bude rešenja, alternativa je da se vrati na "prvobitni" plan Martija Ahtisarija, dodao je Kušner, naglasivši da EU mora u posredovanju u novim pregovorima odigrati ključnu ulogu i očuvati svoje jedinstvo.

Evropljani su danas, u svetlu propalog pokušaja Saveta bezbednosti da postigne zajednički stav o rešenju budućnosti Kosova, odlučili da daju punu podršku nastavku pregovora Beograda i Prištine, koje bi pokušala uspostaviti Kontakt grupa. Dilema o evropskom učešću u okviru Kontakt grupe je danas otklonjena - Uniju će predstavljati jedan predstavnik, kojeg će naknadno odrediti visoki predstavnik Evropske unije, Havijer Solana:

"Želimo da damo priliku pregovorima, zato nam je namera da, zajedno sa američkim i ruskim prijateljima, da vidimo kako da pokrenemo napred ovaj proces i da apelujemo i na Beograd i Prištinu da se uključe u proces koji neće biti neograničen - ali, u svakom slučaju, želimo da damo priliku pregovorima".

Evropski komesar za proširenje, Oli Ren, je upozorio na važnost rešavanja pitanja Kosova bez jednostranih, prenagljenih poteza:

"Bolje je da se ovo razreši u okviru vođenog i kontrolisanog procesa u multilateralnom okviru, umesto jednostranim deklaracijama ili pretnjama vetom. Predstojeći nastavak pregovora će biti konačni pokusaj da se ovo pitanje reši pregovaranjem i zbog toga istinski pozivam Beograd i Prištinu da učine još jedan, istinski konstruktivan korak napred prema realističnoj poziciji u ovim pregovorima".

Mediji su tokom dana izveštavali o mogućnosti da evropski čovek u trojki Kontakt grupe bude Solana ili švedski šef diplomatije Karl Bilt, koji kaže:

"Naše iskustvo sa jednostranim potezima na Balkanu nije preterano dobro - u suštini, jasno nam je kakvi su dugoročni ciljevi. Medjutim, da bi smo došli tamo, od velike je važnosti da sačuvamo stabilnost Balkana, stabilnost i izvodljivost rešenja, što će tražiti angažman evropske diplomatije".

Konačno, visoki predstavnik EU, Havijer Solana, najavljuje da raniji okvir od 120 dana jeste i nije okvir budućih pregovora:

"Rok od 120 dana je stajao u nacrtu rezolucije koja nije prošla na Savetu bezbednosti. To je, medjutim, rok koji je na umu svih - može biti reč o 115 ili 125 dana - zavisiće to od toga kako će pregovori da napreduju".

Španski ministar Migel Anhel Moratinos je saopštio da novi pregovori srpske i albanske strane o Kosovu moraju biti "istinski, ozbiljni, kreativni, s novim elementima", naglasivši da se "sve mogućnosti moraju staviti na sto i ništa se ne sme isključiti". Moratinos je podvukao da "sve snage, kapaciteti i diplomatija moraju biti upotrebljeni" i mora se izbeći jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG