Linkovi

Kosovski zvaničnici sa Kondolizom Rajs i savetnikom za nacionalnu bezbednost


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs primila je danas članove kosovskog pregovaračkog tima koji su došli da zatraže jasnu definiciju procesa ostvarenja statusa Kosova, imajući u vidu da je prenijet na Kontakt grupu pod čijim će se okom odvijati predstojeći četvoromesečni pregovori Beograda i Prištine.

Delegacija iz Prištine, prema rečima njenih čelnika – kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua i premijera Agima Čekua, dobila je uveravanja da će nakon predstojećih 120-dnevnih pregvora, status Kosova biti određen i da će to biti nezavisnost Kosova, na osnovu plana koji je predstavio Marti Ahtisari.

Čeku je, odgovarajući na pitanje o najavama proglašenja nezavisnosti krajem novembra, rekao da je bilo reči o modalitetima proglašenja nezavisnosti, ali da nije bilo govora o unilateralnom proglašenju nezavisnosti, bez podrške SAD i kako je rekao – većeg broja članica EU. Danas će u Stejt Dipartmentu biti organizovan nezvaničan brifing na kome će novinare o razgovorima sa kosovskim čelnicima obavestiti funkcioneri koji su prisustvovali susretu sa Rajsovom, a potom i odvojeno s njima razgovarali.

Portparol Stejt Dipartmenta Šon Mekormak kazao je da Vašington ostaje pri poziciji da bi rešenje kosovskog statusa trebalo da bude u skladu sa onim što je već predočio predsednik Buš, ali da je važno da se to tog rešenja dođe kroz diplomatski proces. Indirektno upozorivši kosovske lidere da jednostrano ne proglašavaju nezavisnost, Mekormak je rekao:

“Nije u interesu nijednoj od strana da pokušava da skrati diplomatski proces. Poslednja što bilo ko želi je da na Kosovu izbije nasilje”.

Mekormak je na pitanje da li smatra da je 120 dana definitivan i konačan rok za pregovore rekao da će se to videti narednih nedelja i mjeseci. Upitan da li je Vašington kosovskim albancima dao garanciju da će Kosovo biti neszavisno, Mekormak je ponovio da predsednik Buš na kraju procesa vidi nezavisno Kosovo, shodno Aahtisarijevoim planu. Tokom dana, kosovski pregovarači trebalo je da se sastanu i sa predsednikovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Stivenom Hedlijem.

Vuk Jeremić u petak sa Kondolizom Rajs

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić otputovaće u sredu u dvodnevnu posetu SAD gde će sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs i drugim zvaničnicima razgovarati o rešavanju statusa Kosova.Jeremić će u sredu otputovati za Vašington gde će se u četvrtak sastati sa predstavnicima američkog Kongresa i Senata. Razgovor sa američkim državnim sekretarom predvodjen je za petak. SAD i EU su u petak odlučile da rešavanje pitanja statusa Kosova prebace Kontakt grupi zbog protivljenja Rusije da prihvati nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Portparol Stejt Dipartmenta Šon Mekormak je ovako odgovorio na pitanje sa kakvim ce stavom Jeremic biti docekan:

"Moguće je da imamo situaciju u kojoj je većina interesa zadovoljena, ali ne i interesi svih. Razumemo da je ovo za Srbiju teško pitanje, ali verujemo da su u pitanju važne stvari i za Srbiju. Mislim da su evropski prijatelji Srbije već o tome govorili. Želimo da Srbija ima evropsku perspektivu, što će u konačnom biti odluka Evrope. Mi dakle od Srbije tražimo da razmisli o svojim interesima, o budućnosti i najboljem intersu – ne samo Srbije, već i celog regiona."

XS
SM
MD
LG