Linkovi

Smenjeni premijer Ismail Hanije iz Hamasa predložio pomirenje s Fatahom


Smenjeni palestinski premijer Ismail Hanije iz Hamasa obelodanio je osnovne principe za pomirenje sa suparničkim Fatahom, mesec dana pošto je radikalni islamistički Hamas silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze.

Hanije je predvideo reorganizaciju palestinskih bezbednosnih snaga, koje su ranije činili uglavnim članovi Fataha, poštovanje dogovora dve frakcije i pokretanje sveopšteg nacionalnog pomirenja kako bi se to ostiglo. U govoru na Islamskom univerzitetu u Gazi, Hanije je naglasio da Palestinci moraju da štite svoje nacionalne principe i prava, legitimitet i demokratski izbor i da pregovoraju u skladu s tim, umesto na osnovu vizije američkog predsednika Džordža Buša. Hanije je ujedno pozvao vođu Fataha u pojasu Gaze Zakariju al Agu da se sastanu kako bi se razrešili problemi i istakao da niko nije pritvoren iz političkih razloga, poričući izveštaje o progonu članova Fataha u pojasu Gaze.

Glavni vođa Fataha, predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas, otpustio je Hanijea nakon što je Hamas potisnuo snage lojalne Fatahu u pojasu Gaze. Abas je takođe raspustio dotadašnju vladu nacionalnog jedinstva, u kojoj je dominirao Fatah i osnovao novi kabinet na Zapadnoj obali, u kome nema predstavnika Hamasa. Predsednik Palestinske uprave se, takođe, izjasnio protiv Hamasa, a preuzimanje kontrole nad pojasom Gaze označio kao puč.

Dijalog će biti moguć samo ako se izmeni situacija u pojasu Gaze, rekao je palestinski predsednik.

XS
SM
MD
LG