Linkovi

Telo kidnapovanog nemačkog radnika pronađeno u južnom Avganistanu


Telo jednog od kidnapovanih nemačkih humanitarnih radnika pronađeno je u južnom Avganistanu, potvrdio je šef lokalne policije. Navodni portparol Talibana izjavio je u subotu da su obojica kidnapovanih Nemaca ubijeni, jer je Nemačka odbila da povuče 3.000 vojnika iz Avganistana, međutim zvaničnici obe zemlje saopštili su da je jedan od njih umro od srčanog udara, dok je drugi i dalje živ.

Dvojica neimenovanih Nemaca kidnapovani su zajedno sa pet meštana u sredu, ali uzrok smrti pronađenog tela još uvek nije poznat, potvrdio je šef Muhamed Hevas Mazlum. Nemačka vlada koncentriše napore na oslobađanje drugog otetog Nemca.

Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu nije želelo da komentariše pisanje lista "Bild am Zontag" da su nemačke vlasti već ispitale leš pronađen u Avganistanu i da su utvrđene povrede od pucnjeva. "Bild am Zontag" se pozvao na nemačke sigurnosne krugove, posle vesti da su snage bezbednosti u Avganistanu pronaše leš nemačkog inženjera.

O sudbini drugog Nemaca, za sada nema podataka, rekao je šef policije avganistanske provincije Vardak. Kancelar Angela Merkel je podvukla neophodnost nemačkog angažmana u Avganistanu.

"Mi ne smemo popustiti u našim naporima.... avgansistanski narod ne sme biti ostavljen u nevolji" rekla je Merkel i naglasila da ona želi da se založi za produžetak misije na Hindukušu, kao i da sa koaliocionim partnerima - socijadlemokratama, postoji visok stepen saglasnosti u spoljnoj politici. "To važi i za Avganistan", rekla je Merkelova.

Južna Koreja priprema povlačenje?

U međuvremenu, kidnapovano je i 23 Južnokorejanaca, a njihova domovina počela je pripreme za povlačenje vojnika iz Avganistana pre određenog roka koji su Talibani zadali.Osmočlana južnokorejska delegacija doputovala je u tu zemlju, kako bi se sastala sa predsednikom Hamidom Karzaijem i ministrima spoljne i unutrašnje politike Avganistana.

U delegaciji se nalaze zamenik šefa diplomatije, specijalni savetnik predsednika Ro Mu-hjuna i diplomate iz ministarstva spoljnih poslova, saopštio je zvaničnik južnokorejske ambasade u Kabulu. Delegacija će možda razgovarati i sa otmičarima. Oteti južnokorejski državljani pripadnici su evangelističke crkve Saemul iz grada Bundaga, u blizini prestonice Seula, koji imaju oko 20 i 30 godina i među kojima ima medicinskih sestara i profesora engleskog jezika.

Korejanci su najveća grupa stranih državljana koju su pobunjenici oteli od svrgavanja talibanskog režima 2001.

XS
SM
MD
LG