Linkovi

Buš: Pakistan pokušava da izbaci teroriste iz utočišta duž granice s Avganistanom


Predsednik Buš kaže da Pakistan preduzima korake da izbaci teroriste Al Kaide iz utočišta na plemenskim područjima duž granice sa Avganistanom. Opozicione Demokrate kažu da je vreme da predsednik počne da planira povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Predsednik Buš je iskoristio svoje redovno obraćanje putem radija da govori o prošlonedeljnim procenama Nacionalne obaveštajne službe, prema kojima su teroristi iz Al Kaide obnovili većinu svojih udarnih snaga zahvaljujući tome što su u Pakistan pronašli utočište. U tom izveštaju se ukazuje da se Al Kaida ponovo uzdigla zahvaljujući prošlogodišnjem sporazumu predsednika Perveza Mušarafa sa plemenskim starešinama. Predsednik Mušaraf je pristao da povuče vladine trupe, posle obećanja plemenskih starešina da neće dopustiti da Taliban ili Al Kaida koriste područje pod njihovom kontrolom. Predsednik Buš kaže da pakistanski predsednik shvata da je taj dogovor bio greška i da aktivno preduzima korake da je ispravi.

«Pakistanske snage se bore i mnogi njihovi pripadnici su dali svoj život. Sjedinjene Države ih u tome podržavaju. Zajedno sa našim partnerima ćemo uskratiti utočište Talibanu i Al Kaidi u Pakistanu i u celom svetu.»

Predsednik Buš kaže da nova obaveštajna procena podseća Amerikance da su gotovo šest godina posle terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu, i dalje suočeni sa neprekidnom i promenljivom opasnošću od Al Kaide.

«Ljudi koji vode Al Kaidu su odlučni, sposobni i nemilosrdni. Bili bi u daleko boljem položaju za napade na naš narod, da američka vojska, policija, obaveštajne službe i ostali delovi naše vlade zajedno sa celim svetom ne pokušavaju da ih zaustave.»

Predsednik je takođe rekao da američke trupe moraju da nastave da se bore sa teroristima iz Al kaide u Iraku, da bi predupredili njihove napade u Sjedinjenim Državama. Ispitivanja javnog mnjenja koja su proteklih dana sproveli Informativni program televizijske mreže CBS i list «Njujork tajms», ukazuju da 74 odsto Amerikanaca veruje da se rat odvija loše. Gotovo dve trećine Amerikanaca smatra da predsednik ne vodi rat dobro. Uprkos protivljenju javnosti i sve većem nezadovoljstvu u samoj predsednikovoj stranci, zvaničnici Bele kuće izgleda da su uvereni da barem do septembra imaju vremena da izmene raspoloženje prema ratu. Naime, administracija tada treba da izvesti Kongres o uspešnosti predsednikove odluke da uputi još 30 hiljada vojnika u Irak.

U odgovoru Demokrata, senator Karl Levin je istakao da obaveštajne procene ukazuju da rat u Iraku ne povećava bezbednost Amerike, jer se tokom tog rata opasnost od terorizma povećala. Levin je pokrovitelj zakonskog predloga kojim bi se predsednik Buš primorao da počne da povlači američke borbene trupe u roku od 120 dana. Posle prošlonedeljne celonoćne rasprave, taj amandman nije dobio dovoljno glasova, uprkos tome što je za njega glasalo nekoliko Republikanaca i još nekoliko izrazilo zabrinutost u pogledu vođenja rata. Levin je rekao da će demokratski lideri izdejstvovati još jedno glasanje o tom zakonskom predlogu.

«Ako za to budu glasali Republikanci koji kažu da žele promenu kursa u Iraku, možemo da počnemo da vraćamo naše vojnike kući i primoramo iračke lidere da preuzmu odgovonost za svoju zemlju. To je jedina nada za uspeh u Iraku.»

Levinov zakonski predlog bi predsedniku Bušu dao rok do idućeg aprila, kada bi američkim trupama ostala obaveza da štite američke diplomate, obučavaju iračke vojnike i usredsrede se u većoj meri na borbu protiv Al kaide. Predsednik Buš kaže da neće da donese odluku o povlačenju trupa na osnovu saveta političara u Vašingtonu. Ta odluka, naglasio je predsednik, zavisi od zapovednika na terenu.

XS
SM
MD
LG