Linkovi

Neke infekcije – npr. urinarnog trakta – postale otporne na antibiotike


Antibiotici su sredstvo protiv različitih vrsta infekcija. Medjutim, neke infekcije – na primer infekcije urinarnog trakta – postale su otporne na mnoge antibiotike. Jedna nova studija pokazuje da ti lekovi nisu toliko delotvorni koliko bi trebalo da budu.

Mala Lejlani Samers često pati od infekcija urinarnog trakta. Njena majka Virdžinija Samers kaže da su joj davali brojne lekove, uključujući antibiotie.

«Nisam srećna zbog toga zato što ona uzima brojne lekove. Počela je da ih uzima u većoj količini od kako su se pojavile infekcije, a ima samo dve godine», kaže zabrinuta majka.

Lekari kažu da su infekcije urinarnog trakta jedan od najčešćih problema na koje nailaze kod male dece. Američka Akademija porodičnih lekara saopštila je da će najmanje 7 odsto devojčica i dva odsto dečaka imati infekciju urinarnog trakta do svoje šeste godine. Prvi simptom je često groznica. Antibiotici su redovno korišćeni za prevenciju vraćanja bolesti. Medjutim, Univerzitet države Pensilvanije, na uzorku od gotovo 75 hiljada dece koja su lečena u Dečjoj bolnici u Filadelfiji, ustanovio je da antibiotici – kada se koriste na dnevnoj osnovi za prevenciju infekcije - ne pomažu, a mogu čak i da škode. Lekar Patrik Konvej je glavni autor ove studije koja je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

«Antibiotici nisu predupredili ponovnu infekciju urinarnog trakta i ustvari, kada su je deca ipak dobila, ona najčešće bila otporna na antibiotike», kaže doktor Konvej.

Deca koja imaju sindrom oticanja iz bešike – stanje koje se pojavljuje kada se urin vraća u ureter ili bubreg – smatra se da imaju veći rizik za ponovnu infekciju urinarnog trakta. Medjutim, doktor Konvej kaže da to nije bio slučaj kod većine dece u studiji.

«Deca sa sindromom oticanja iz bešike nisu u povećanoj opasnosti od vraćanja infekcije urinarnog trakta», kaže on.

Koji je nabolji način lečenja - kada antibiotici ne deluju? Lekar Ren Keren je lečio mnogo dece sa infekcijom urinarnog trakta. Dok ne budu završene nove studije, on savetuje da roditelji kontrolišu decu na dalje simptome pre nego što im daju antibiotike.

«Rezultati su zabrinjavajući, a mi zaista želimo da uradimo pravu stvar i osiguramo da dajemo deci lekove koji su im potrebni», kaže doktor Keren.

Majka male Lejlani, Virdžinija Samers, slaže se sa time.

«Bila bih presrećna kada bih je oslobodila tih lekova i radije bih sačekala da nešto u medicinskom pogledu ne bude sa njom u redu, umesto da je lečim od nečega što u tom trenutku još nema», kaže Virdžinija Samers.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG