Linkovi

Predsjednik Crne Gore: Referendum o novom ustavu neminovan


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smatra da je potreba Crne Gore da se sve pokuša kako bi novi ustav bio donešen u Skupštini. Do toga će, ipak, teško doći jer vladajuća koalicija ne odustaje od rješenja koja je sadržao i Nacrt ustava.

Prema riječima Vujanovića, realnost u crnogorskom parlamentu ukazuje kako je osnovana procjena da je referendum o novom ustavu neminovan.

’’I dalje imam projekciju da je potreba Crne Gore da se sve pokuša kako bi se Ustav donio u Parlamentu, ali ukoliko ne bude tako građani će opredijeliti ono što stranke nisu mogle dogovoriti’’, kazao je Vujanović danas u Beranama.

Vujanović je ponovio da mu je želja da se Ustav donese u Parlamentu, ocjenjujući da bi to pokazalo visoku odgovornost stranaka i spremnost na dogovor.

’’Važno je, međutim da se postigao dogovor oko svih sedam preporuka Savjeta Evrope, što je najznačajniji dio Ustava koji ga usklađuje sa evropskim standardima’’, kazao je Vujanović.

Prijedlog budućeg crnogorskog ustava, koji bi Ustavni odbor tokom naredne sedmice trebalo da utvrdi i do kraja mjeseca proslijedi Skupštini, u osnovnim načelima i preambuli sadržaće rješenja koja su bila i u Nacrtu ustava, saznaje se iz izvora bliskih vrhu vladajuće koalicije.

Preambula će, u toj varijanti, sadržati “istorijsko pravo Crnogorskog naroda i ostalih autohtonih naroda i građana na slobodnu državu Crnu Goru..’’, službeni jezik biće
crnogorski, za državne simbole zadržana su postojeća rješenja- himna “Oj svijetla majska zoro”, crvena zastava sa dvoglavim zlatnim orlom u poletu, koji je ujedno i grb.

Kada su u pitanju crkve, osnovno rješenje je klasična definicija laičke države, pri čemu se nijedna ne nabraja, ali postoji razmišljanje da se nabroje sve crkve i vjerske zajednice, počev od Crnogorske pravoslavne crkve, preko Srpske pravoslavne i katoličke crkve do islamske vjerske zajednice.

XS
SM
MD
LG