Linkovi

Džordž Buš pozvao zakonodavce da se izdignu iznad stranačkog konflikta


Predsednik Buš pozvao je zakonodavce da se izdignu iznad stranačkog konflikta i usvoje zakonski predlog koji omogućava da se modernizuje vojna oprema i poveća plata pripadnika američke vojske. On je o tome govorio u Beloj kući pošto se prethodno privatno sastao sa ratnim veteranima i porodicama aktivnih vojnika. Predsednik je rekao da čak i oni članovi Kongresa koji se ne slažu sa načinom na koji njegova administracija vodi rat u Iraku treba da podrže povećanje plata onh vojnika koji se tamo bore. Republikanski predsednik kritikovao je demokrate rekavši da su debatu o finasiranju rata pretvorili u političku debatu o povlačenju iz Iraka. On je takođe izrazio razočarenje zbog činjenice da zakonodavci nisu usvojili zakonski predlog o finansiranju rata, a da ih u avgustu očekuje nova pauza u radu. Predsednik Buš je u maju potpisao zakon kojim se odobrava 100 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku i Avganistanu, a ta sredstva trebalo bi da potraju do kraja septembra.

Talibanski pobunjenici oteli najmanje 18 državljana Južne Koreje

Talibanski pobunjenici u Avganistanu oteli su najmanje 18 državljana Južne Koreje koji su iz prestonice Kabula putovali iznajmljenim autobusom za južnu provinciju Kandahar. Predstavnik za medije Talibana, Said Jusuf Ahmadi, rekao je agencijama da grupa kao taoce drži 15 žena i tri muškarca, dok je južnokorejska Vlada saopštila da je u četvrtak kidnapovano 22-oje ljudi. Mediji javljaju da su u pitanju hrišćanski evangelisti. U međuvremenu, na jugu zemlje, u gradu Sangi, u provinciji Helmand, jedan bombaš samoubica danas je napao konvoj avganistanskih i koalicionih vojnika, usmrtivši dva avganistanska civila i ranivši dva strana vojnika. U odvojenom incidentu, šest avganistanskih policajaca poginulo je u zasedi talibanskih ekstremista u oblasti Marja, takođe u provinciji Helmand.

Vu Davei: Severna Koreja još jednom ponovila svoju rešenost

Glavni kineski predstavnik u razgovorima šest strana o nuklearnom programu Severne Koreje saopštio je da su razgovori završeni, a da nije postignut konačan dogovor o krajnjem roku do kojeg nuklearna postrojenja Pjongjanga treba da budu zatvorena. Govoreći danas u Pekingu, kineski pregovarač Vu Davei izjavio je da je Severna Koreja još jednom ponovila svoju rešenost da prijavi sve svoje nuklearne programe i zatvori sva postojeća nuklearna postrojenja. Vu je dodao da ćese predstavnici šest nacija – dve Koreje, Kine, Japana, Rusije i SAD ponovo sastati u septembru radi nastavka razgovora o oružju. Pomoćnik američkog državnog sekretara Kristofer Hil rekao je da je šest nacija donelo odluku da sačeka i prepusti radnim grupa da stvore jasan plan koje će dovesti do krajnjeg roka za razoružavanje. Hil je takođe naglasio da je poslednja nedelja bila najproduktivnija u celokupnom procesu pregovora šest strana. Glavni američki pregovarač rekao je i da veruje, da će uz "malo sreće", Severna Koreja zatvoriti sva svoja nuklearna postrojenja do kraja godine.

XS
SM
MD
LG