Linkovi

Savet bezbednosti održaće zatvorene konsultacije o nacrtu rezolucije o Kosovu


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas konsultacije o američko-evropskom predlogu rezolucije o Kosovu, posle kojih bi trebalo da bude poznato da li će se i kada glasati o tom predlogu.

Rusija je odbacila dokument i najavila da će iskoristiti pravo veta ako se o predlogu bude glasalo, a primedbe na ponuđeno rešenje imaju još tri države, uključujući Kinu. Savet bezbednosti trebalo je juče da održi konsultacije o Kosovu, ali su one odložene za 24 časa, jer ambasadori pojedinih država nisu bili dobili instrukcije iz svojih prestonica.

Američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad rekao je juče da SAD i Evropska unija nameravaju da saopšte planove o budućem statusu Kosova, ističući da se Rusiji daje još jedan dan da razjasni svoj stav.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin ranije je najavio da će Moskva iskoristiti pravo veta.

Vlada Srbije saopštila je da najoštrije odbacuje ideje o donošenju nove rezolucije u Savetu bezbednosti i da se zalaže za nastavak pregovora sa Prištinom koji bi bili zasnovani na Rezoluciji 1244.

Lavrov danas sa Štajnmajerom o Kosovu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posetiće danas Berlin gde će s nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom razgovarati o Kosovu. Dvojica ministara će, kako je najavilo rusko ministarstvo spoljnih poslova, razmeniti stavove o aktuelnim međunarodnim pitanjima, Bliskom istoku i Kosovu.

Ruski ministar je poslednjih nedelju dana u kontekstu novog nacrta rezolucije o Kosovu telefonom razgovarao sa šefovima diplomatija svih zemalja članica Kontakt grupe, osim sa Velikom Britanijom.

Lavrov je razgovarao sa Štajnmajerom, italijanskim ministrom Masimom Dalemom, francuskim ministrom Bernarom Kušnerom i američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs i to, kako se ističe u saopštenju, na njihovu inicijativu.

U odvojenim saopštenjima nakon razgovora sa Štajnmajerom, Dalemom i Kušnerom piše da je Lavrov izložio principijelni stav Rusije u korist traženja novog pregovornog rešenja za kosovski problem, koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu.

Čeku: Proglasićemo nezavisnost 28. novembra

Kosovski premijer Agim Čeku izjavio je da će Kosovo jednostrano proglasiti nezavisnost 28. novembra, ocenjujući da je proces odlučivanja o statusu Kosova u Ujedinjenim nacijama doživeo neuspeh, javio je Rojters.

Kako što je poznato, 28. novembar je dan nezavisnosti Republike Albanije, koji, takodje, proslavlja albanska većina na Kosovu.

Ivanko: Čekuova izjava deo javne debate

Šef službe UNMIK za informisanje Aleksander Ivanko ocenio je danas izjavu kosovskog premijera Agima Čekua da će Kosovo jednostrano proglasiti nezavisnost 28.novembra kao “deo javne debate”.

On je kazao da su ova, kao i druge izjave kosovskih zvaničnika, "deo javne debate koju je uvek zdravo voditi", ali nije želeo da komentariše navedeni datum kao ni u druge detalje tih izjava.

Govoreći o stavu UNMIK-a o jednostranom proglašenju nezavisnosti, Ivanko je rekao da treba sačekati i videti kako će se odvijati situacija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Svoboda upozorava kosovske Albance

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije i zamenik šefa evropskih socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda upozorio je kosovske Albance da se uzdrže od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

"Jedna zemlja koja traži pare od EU, koja dobija pomoć kroz misiju Unije i teži prijemu u EU, a bez dogovora sa Briselom proglasi nezavisnost, naljutilo bi evropske partnere", ukazao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".

Istovremeno je Svoboda Albancima poručio da od njih očekuje veće poštovanje manjina. Kada je reč o stavu Rusije prema Kosovu on smatra da Moskva želi "neku nagradu" za izlaženje u susret o ovom pitanju.

"To bi moglo biti odustajanje NATO od daljeg širenja na granicama Rusije. Ukrajina i Gruzija su podnele zahtev za prijem u NATO.", rekao je Svoboda.

Rupel o "solidarnosti oko Kosova"

Dimitrij Rupel, ministar spoljnih poslova Slovenije, koja će predsedavati EU u prvoj polovini iduće godine rekao je u razgovoru sa državnim sekretarom francuskog ministarstva spoljnih poslova Žan Pjerom Žoeom da je pri rešavanju pitanja Kosova bitna i jedinstvenost EU.

"Važna je solidarnost i jedinstvenost međunarodne zajednice glede priznanja nezavisnosti Kosova", rekao je Rupel.

XS
SM
MD
LG