Linkovi

U junu zabeležena rekordna kašnjena u američkom aviosaobraćaju


Pored rastuće skepse prema proizvodima iz Kine - Amerika se suočava sa pravom epidemijom kašnjenja u aviosaobraćaju. Prema navodima Federalne administracije za avijaciju, koje je objavio Wall Street Journal, protekli mesec bio je jedan od najgorih ikada, kad su u pitanju kašnjenja.

Teško je naći putnika koji ne brine zbog kašnjenja. Putnik Džeri Mekejn jadikuje i kaže da se situacija otrgla kontroli.

Podaci Federalne administraciji za avijaciju govore da se broj otkazanih letova u junu udvostručio u odnosu na prošlu godinu - a više od 20 hiljada aviona nije ni uzletelo. Što se tiče kašnjenja, preko 30 odsto svih dolazaka prošlog meseca nije bilo blagovremeno. Prosečno se kasnilo 62 minuta. Koga kriviti za ovaj raspad sistema?

Federalnu administraciju koja operiše sa, kako neki kažu, zastarelim sistemom za kontrolu avio-saobraćaja, ili kompanije koje prodaju karte?

”Potrošačima je svega dosta i avioindustrija je predmet njihovog gneva, jer nikada nije uticala na Federalnu administraciju da reši problem“, kaže analitičar Majk Bojd.

Neke njegove kolege kritikuju adminitraciju što nije modernizovala sisteme kontrole letova, dok - istovremeno - Federalna adminitracija krivicu svaljuje na avio kompanije optužujući ih da ključne aerodrome preplavljuju avionima.

Majk Bojd pak kaže da postojeći sistem kontrole opslužuje ograničen broj aviona u određenim vremenskim uslovima i da je to glavni razlog za zastoje i kašnjenja.“

XS
SM
MD
LG