Linkovi

Hugo Čavez: Imam obavezu da povedem Venezuelu putem socijalizma


Godinama je venecuelanski predsednik Hugo Čavez iz dana u dan govorio o svojoj viziji takozvanog “socijalizma 21. veka“ . Međutim mnogi Venecuelanci raznih političkih ubeđenja nisu baš sigurni šta ta parola znači. Posle pobede na predsedničkim izborima, prošlog decembra, predsednik Čavez je govorio o svojim planovima za budućnost.

“Sada, više nego ikada, imam obavezu da povedem Venezuelu putem socijalizma, rekao je Čavez.

Međutim, šta tačno znači Čavezov program za uvođenje socijalizma 21.veka? Student univerziteta u Karakasu, Hesus Ečeverija nije siguran u značenje te parole.

Lično ne znam šta je socijalizam 21. veka, ali mi se čini da je to aranžman u kome predsednik može da manipuliše svim institucijama u zemlji. Sličnog je mišnjenja i bivši venecuelanski ministar informacija, pravnik Fernando Eganja.

To je dobro pitanje, na koje ne mogu da odgovorim jer pojam nikada nije bio objašnjen. U praktičnom smislu socijalizam 21. veka znači neograničeni reizbor, u državi u kojoj ne postoje međusobno razdvojeni ogranci vlasti, odnosno u kojoj nema uzajamne kontrole između institucija.

Početkom godine, venecuelanska nacionalna Skupština, u potpunosti sastavljena od Čavezovih pristalica, izglasala je da predsednik može da vlada dekretom. Dobivši široka ovlašćenja, Čavez je nacionalizovao sistem telekomunikacija, elektro-distribuciju, promenio ugovore sa stranim naftnim korporacijama i zatvorio opozicione privatne televizijske stanice.

Više puta ponovljeni zahtevi za razgovore sa venecuelanskim zvaničnicima nikada nisu odobreni. Međutim, mnoge Čavezove pristalice smatraju da socijalizam 21. veka znači socijalnu i ekonomsku jednakost i pobijaju optužbe opozicije da je to samo puka kamuflaža za aukrotski despotizam.

Za Karolinu Perez, žiteljku Karakasa, predsednik Perez je idol.

Već osam godina opozicija tvrdi da će revolucionarni proces zatvoriti ljudima privatne firme i oduzeti im decu radi indoktrinacije. Da je to bila predsednikova namera on bi to već uradio, smatra Perezova.

Čavezovi pobornici kažu da je to prvi put da od ogromnih venecuelanskih resursa nafte korist imaju svi građani, a ne samo bogati. Predsednik Čavez je pokrenuo obimne obimne reforme za uvođenje opšteg zdravstvenog osiguranja, obrazovanja, pomoći u hrani i drugim oblastima. Čak i njegovi kritičari priznaju da je popularnost tih programa doprinela njegovoj ponovnoj pobedi u decembru.

Venecuelanski ispitivač javnog mnjenja, Luis Vinsente Leon kaže da je Čavez namerno bio nedorečen kada je objašnjavao svoj program, omogućavajući svojim pristalicama da ga sami tumače u skladu sa sopstvenim interesima.

Čavez jednostavno kaže da on predstavlja socijalizam 21. veka. Prema tome, ako volite Čaveza, a ja vas pitam šta je to socijalizam 21. veka, verovatno ćete mi odgovoriti “Čavez“ ili “ bolja raspodela prihoda od nafte“ ili “besplatno obrazovanje “ ili “pomoć siromašnima“. To su sve reči koje narod voli da čuje, kaže Leon.

Šta će biti sledeći potez predsednika Čaveza to niko ne zna. Ali on je zapretio da će nastaviti pritisak na privatne medije, obećao je energičniju nacionalizaciju privatne imovine za koju država smatra da se ”nedovoljno koristi,“ i obećao da će ostati na vlasti do 2030. Da bi se to ostvarilo iz venecuelanskog Ustava bi trebalo ukloniti odredbu o ograničenju mandata izabranih funkcionera.

XS
SM
MD
LG