Linkovi

Kristina Nađ: Evropska komisija protiv jednostranih poteza oko Kosova


Evropska komisija se protivi jednostranim potezima i pretnjama vođstva kosovskih Albanaca da će jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova i ponovo pozvala Srbiju da odigra konstruktivnu ulogu u sledećoj etapi rešavanja statusa Kosova. To je na redovnoj konferenciji za novinare u Evropskoj komisiji izjavila Kristina Nađ, portparol evropskog komesara Olija Rena, koja je ukazala na Reovu izjavu da je od bitnog značaja da dođe do napretka u Savetu bezbednosti UN i da članice SB UN preuzmu svoju odgovornost za ešenje statusa Kosova i stvore multilateralni okvir koji će celom regionu dati održivo rešenje".

Podseća se, uz to, da je prilikom nedavnog obraćanja evropskim parlamentarcima, komesar Ren pozvao sve strane da se uzdrže od jednostranih poteza, bilo da je reč o izjavama ili posezanju za pravom veta. Važnost procesa koji se vodi u sedištu svetske organizacije naglasio je i visoki predstavnik EU, Havijer Solana, tokom nedavnog susreta sa predsednikom i premierom Kosova, Fatmirom Sejdiuom i Agimom Čekuom:

"Diskusija koja se trenutno vodi u Njujorku nije beskonačan proces - on ima svoje okvire ali, u svakom slučaju, taj proces se mora voditi na pravi način, u datom vremenskom okviru. Moramo mu pristupiti na pravi način- zdravim razumom, sa konstruktivnim stavom, kako bi smo na kraju imali rezoluciju o konačnom statusu Kosova, uobličenu od strane Saveta bezbednosti a prihvaćenu od medjunarodne zajednice".

O Kosovu će u Briselu i sutra biti reči - Solana prima specijalnog izaslanika Ahtisarija, a očekuje se da će i tom prilikom biti razmotren stav dvadeset sedmorice o konačnom rešenju budućnosti Kosova - stav koji se još uvek opisuje kao podrška Ahtisarijevom planu, ali uz zabrinutost da bi odlaganje konačnog rešenja Kosova, moglo da ima posledice po jedinstvo evropskih članica.

UNMIK: Za budući status Kosova potrebna rezolucija UN

Direktor UNMIK-ove službe za informisanje Aleksander Ivanko ponovio je danas da Misija UN na Kosovu ostaje pri stavu da je za rešenje budućeg statusa Kosova neophodna rezolucija Saveta bezbednosti UN. Upitan da komentariše navode prištinskih medija da UNMIK neće poništiti odluku Skupštine Kosova o jednostranom proglašenju nezavisnosti, Ivanko je agenciji Beta rekao da je zvanični stav UMIK-a da je za status neophodna rezolucija Saveta bezbdnosti UN.

"Zvanična pozicija UNMIK-a je da ostaje pri 'planu A', koji podrazumeva da status Kosova i treba da bude utvrđen rezolucijom Saveta bezbednosti UN", rekao je Ivanko u telefonskoj
izjavi.

On je dodao da UNMIK kao i svaka ozbiljna misija ima i "plan za nepredviđene mogućnosti", ali da ne može iznositi u javnost detalje o tome.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica: Neprihvatljiva nova rezolucija

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je u Lisabonu, posle sastanka sa premijerom Portugalije Žozeom Sokratešom, da je nacrt nove rezolucije Saveta bezbednosti o Kosovu neprihvatljiv za Srbiju i da bi nove pregovore trebalo voditi na osnovu Rezolucije 1244. Pregovori ne bi smeli da budu uslovljeni i predodredjeni, oni ne bi smeli da od početka imaju definisano rešenje, stoga ih je najbolje početi na osnovu Rezoucije 1244, koja ima važnu prednost - u skladu je sa Poveljom UN i principom teritorijalnog integriteta i suverenteta, objasnio je Koštunica.

"Ako počnemo sa novim nacrtom rezolucije koja se zasniva na principima Ahtisarijevog plana, koji nije potvrdio ni Savet bezbednosti ni Kontakt grupa i koji ima predodredjeno rešenje za Kosovo, a to je nezavisnost, nećemo postići ništa što će nas približiti razumnom, stabilnom i održivom rešenju", dodao je on.

Koštunica je napomenuo da je rešenje problema Kosova i Metohije "jednostavno postići, ali samo ako se čvrsto držimo principa medjunarodnog prava, Povelje UN i principa teritorijalnog integriteta postojećih država. Srbija ne bi trebalo da bude izuzetak".

"Sporazum je lako postići ako se traži kompromis, rešenje koje će odgovarati i Beogradu i Prištini", ukazao je on.

Pre sastanka sa Sokratešom, Koštunica je razgovarao sa predsednikom portuglaskog parlamenta Žaimom Gamom i predstavnicima poslaničkih grupa. Posetu Portugaliji Koštunica završava večeras sastankom sa predsednikom Anibalom Kavaku Silvom, a iz Lisabona sutra putuje u Berlin, gde će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i šefom diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom.

XS
SM
MD
LG