Linkovi

Završena raspravu o Sporazumu paralelnih odnosa Srbije i Republike Srpske


Skupština Srbije završila je raspravu o Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa Srbije i Republike Srpske u kojoj su potvrđene ranije političke razlike u viđenju sadašnjih, ali i budućih odnosa Srbije i Republike Srpske.

Obrazlažući predloženi zakon kojim se potvrđuje taj sporazum, ministar za državnu upravu Milan Marković izjavio je da je sporazum značajno poboljšao nivo i intenzitet odnosa Republike Srpske i Srbije i da je pozitivno uticao na privredne tokove.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da sporazum govori o onom što je moguće i da to treba iskoristiti da se izađe u susret srpskom narodu i njihovim interesima u Republici Srpskoj. Aligrudić je rekao da ne može da razume one koji su protiv sporazuma, a posebno političke stranke koje kao argument ističu paralelizam između Kosova i Republike Srpske.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je Sporazum o uspostavljanju specijalnih i parlalelnih veza između Republike Srpske i Srbije proizvod političke manipulacije i fraza, bez konkretnih ciljeva. Srbiji i RS potrebne su potpuno drugačuje vizije od onih koje su navedene u tom dokumentu, rekao je Jovanović i zatim istakao da Liberalno demokratska partija želi da definiše odnose sa RS i BiH, ali kroz partnerstvo i sa Sarajevom i sa Banjalukom i kroz definisanje zajedničkih ciljeva i afirmisanje pozitivnih vrednosti.

XS
SM
MD
LG