Linkovi

Sa više od bilion mobilnih telefona, tržište za mobilnu televiziju ogromno


Mobilna telefonija ne samo da je preokrenula način na koji komuniciramo, već i kako se zabavljamo. Uzmimo filmove kao primer: nekada su se prikazivali samo na bioskopskom ekranu, a sada se mogu gledati na prenosnom računaru ili video plejeru. Organizatori novog animiranog filmskog festivala su još korak ispred.

Budućnost animiranih filmova Vam može biti pri ruci – možda na nčemu tako malom kao što je mobilni telefon. Organizatori prvog medjunarodnog animiranog festivala “Platform” ga sami nazivaju festivalom za 21.vek. Ajrin Kotlarc je direktor i osnivač festivala.

''Imamo višestruku platformu tako da prikazujemo filmove ne samo u bioskopima već i na mobilnim telefonima, na otvorenom, u galerijama, na internetu.''

Sa rasprsnućem naprava sa pristupom medijima kao što je Epls Aj Fon, na kojem možete krstariti internetom i gledati muzičke spotove, budućnost velikog ekrana je možda na malom ekranu. Ros Koks je stariji direktor Kartun Netvurks Nju Midija, jednog od sponzora festivala.

''Sa brzim promenama tehnologije, saznajemo da se pojam 'ekran' ne odnosi samo na bioskopski ili televizijski ekran već i na ekran u džepu, na telefonu, koje ljudi imaju sa sobom sve vreme.''

Tehnološki stručnjaci kažu da sa više od bilion mobilnih telefona na svetu, tržište za mobilnu televiziju je ogromno. Animirani filmovi su posebno privlačni jer ih je većina kraća od 40 minuta i lako se gledaju na veoma malom ekranu.

'' U toku je revolucija, zbog kompjutera, i zbog lakoće pravljenja filmova. Ja sam bila šokirana brojem filmova koji učestvuju u festivalu.''

Ros Koks kaže da sve ovo nije iznenadilo trgovce, koji smatraju da će mobilni telefon postati prenosivi medija- centar budućnosti.

''Ako nemate telefon trenutno sa sobom, vi najverovatnije znate gde vam telefon u bilo koje vreme. A mi, kao stvaraoci smo svesni svih ovih ekrana i načina da animacija dodje do publike.''

Festival je privukao više od 2000 prijava nezavisnih animatora, koji se takmiče za gotovinske nagrade od više od 50 hiljada dolara.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG