Linkovi

Google pomaže NVO da dobiju pristup generisanim mapama


Internet gigant Google pokrenuo je novu inicijativu. Kompanija će pomoći nevladinim organizacijama da dobiju pristup komjuterski generisanim mapama i podacima koji bi trebalo da im pomognu u promotivnim kampanjama.

Internet gigant Google pokrenuo je inicijativu sa ciljem da pomogne humanitarnim i drugim neprofitnim organizacijama. Google će tim grupama omogućiti da koriste mape i satelitske snimke kako bi podigli svest, regrutovali dobrovoljce i ohrabrili donatore.

Google Earth Outstretch program je niz partnerstava sa organizacijama koje u svom radu koriste besplatan Google Earth softver. Google Earth je već korišten da bi se skrenula pažnja na masakre i prirodne katastrofe u brojnim delovima sveta.

Korisnicima je, u izabranim regionima, omogućeno da vide ikone i linkove sa detaljnijim opisima. Endru Garet iz zdravstvenog fonda kaže da ta tehnologija može da se koristi za prikupljanje informacija o oblastima kojima je potrebna pomoć, ali isto tako i da bi se javnosti dalo do znanja da je pomoć potrebna.

Mnoge vladine agencije i drugi korisnici Google Eartha već specifičnim lokacijama pridružuju mape sa fotografijama, video snimke, tekstove i linkove.

Džon Henkli, direktor odseka Google Earth and Maps, kaže da su korisnici sada u stanju da približe specifično selo i vide detalje katastrofe koja je u tom trenutku zahvatila to područje. Henkli kaže da je ta tehnolgoija veoma moćno sredstvo komunikacije.

Transformacijom tih individualnih nastojanja u zvaničan program, Google se nada da će svoje mogućnosti staviti na raspolaganje neprofitnim i nevladinim organizacijama širom sveta. Resursi će biti dostupni na jednoj otvorenoj veb stranici, kako bi pojedinci i korporacije takodje mogli da se priključe tom programu.

Džon Henkli kaže da više od 250 miliona ljudi koristi Google Earth i da su zato sada u stanju da segnu do šire publike sa svojim najnovijim inicijativama.

Google će obezbediti vodiče na internetu, video tutorski program i studije sa ciljem da se pokaže predstavnicima neprofitnih organizacija kako i oni mogu da koriste stranice Google Eartha.

Za posmatranje tih materijala, korisnicima će biti potreban samo besplatan Google Earth softver.

XS
SM
MD
LG