Linkovi

24 vojnika poginula u eksploziji automobila bombe u severnom Vaziristanu


Pakistanska vojska je saopštila da su u napadu bombaša samoubice na jedan vojni konvoj na severozapadu Pakistana, poginula 24 vojnika, a da je 28 vojnika ranjeno. Vojni portparol, general-potpukovnik Vahid Aršad, izjavio je da je napadač vozilom natovarenim eksplozivom naleteo na vojni konvoj u Severnom Vaziristanu, u blizini avganistanske granice. To je drugi današnji napad na bezbednosne snage u tom delu zemlje. U prethodnom napadu, dva vojnika su ranjena u ekploziji bombe u blizini vojnog vozila, koju su po svemu sudeći podmetnuli ekstremisti.

Nasilje se danas nastavlja i na jugu Avganistana

Nasilje se danas nastavlja i na jugu Avganistana, gde pripadanici NATO-a i avganistanskih snaga nastavljaju poteru za ekstremistima iz Talibana. U okršajima na ovom području u protekla dva dana poginuo je najmanje 21 osumnjičeni pobunjenik. Funkcioneri Ministarstva odbrane su saopštili da je juče ubijeno 15 pobunjenika koji su napali avganistanske i koalicione snage u pokrajini Uruzgan na jugu, ali nema izveštaja o vojnim žrtvama. U obližnjoj pokrajini Kandahar, u sukobu policije i pobunjenika, poginulo je 6 ekstremista, a dva policajca su ranjena. Koalicione snage su saopštile da je u jučerašnjem napadu na avganistansku i američku patrolu u pokrajini Helmand, poginulo – kako se navodi – nekoliko talibanskih pobunjenika.

Maliki: Iračke snage spremne da osiguraju potpunu bezbednost u zemlji

Irački premijer Nuri al-Maliki, danas je izjavio da su iračke snage spremne da osiguraju potpunu bezbednost u zemlji kad god američke trupe odu. Maliki je rekao novinarima da iračke snage mogu da preuzmu potpunu odgovornost u svakom trenutku, ali je dodao da im ipak treba dodatna obuka i oprema. Za to vreme, pomoćnik bivšeg potpredsednika iračke vlade Ahmeda Čalabija je saopštio da je taj političar preživeo pokušaj atentata južno od Bagdada, ali detalji nisu potvrđeni. Na istom području, američka vojska u Iraku je saopštila da su njeni pripadnici prekjuče otkrili 46 raketnih lansera usmerenih prema američkoj vojnoj bazi. U saopštenju se navodi da su 34 lansera bila napunjena raketama iranske proizvodnje. Pripadnici snaga pod vođstvom Sjedinjenih Država i koalicionih snaga, danas su u istočnom delu Bagdada ubili vođu jedne pobunjeničke ćelije. Takođe u prestonici, u eksplozijama bombi pored patrola, poginula su dva koaliciona vojnika, a jedan je ranjen.

XS
SM
MD
LG